Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0
E-college Cybercriminaliteit

Duur: 01:10:00 minuten
Spreker: Menno Weij – Partner Tech & Privacy Law BDO Legal

Inhoud e-college

In onze moderne samenleving zijn hacks en cybercriminaliteit bijna dagelijkse kost geworden. Bijna elk bedrijf, organisatie of instelling lijkt wel ten prooi te vallen aan deze criminele praktijken. Dit roept vragen op over hoe we ons hiertegen kunnen verdedigen en wie er verantwoordelijk is als een systeem gehackt wordt. Dit zijn de dilemma’s rond cybercriminaliteit waar we ons mee bezig gaan houden.

Tijdens dit e-college, gegeven door Menno Weij (BDO), worden deze dilemma’s dan ook uitgebreid besproken. Zo wordt onder andere het verdienmodel van hackers bij ransomware-aanvallen toegelicht en leer je hoe de overheid deze criminelen probeert te temmen. Ook wordt er ingegaan op de (on)verzekerbaarheid van cybercriminaliteit en word je meegenomen in een drietal uitspraken omtrent aansprakelijkheid bij een hack.

Een van de meest interessante en relevante discussiepunten is de vraag of wel of geen losgeld moet worden betaald bij een ransomware-aanval. De overheid heeft hierover beleid opgesteld, maar dit roept ook ethische en morele vragen op. Moeten we als samenleving toegeven aan de eisen van criminelen of juist niet? En wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor het betalen van dit losgeld?

Daarnaast wordt tijdens het college ingegaan op de relatie tussen cybercriminaliteit en wet- en regelgeving. Wat betekent de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Wet Aansprakelijkheid Massaschade (WAMCA) in deze context? En hoe wordt hier in de praktijk mee omgegaan?

Ook wordt er een recente zaak besproken, namelijk Hof van Twente tegen Switch IT solutions. Deze zaak geeft inzicht in hoe de verdeling van aansprakelijkheid in de praktijk wordt bepaald.

Het actualiteitencollege van Menno Weij biedt een relevante kijk op de dilemma’s rond cybercriminaliteit. Leer meer over de verschillende aspecten van deze kwestie en krijg inzicht in hoe deze dilemma’s in de praktijk worden aangepakt. Een college dat niet alleen een informatief doel heeft, maar ook beoogd te inspireren.

Aanmelden

Via onderstaand formulier krijg je direct toegang tot het e-college. Het college zal tot en met woensdag 22 maart 2023 gratis te zien zijn. Data&Privacyweb Expert leden hebben als onderdeel van hun lidmaatschap ook na 22 maart toegang tot het e-college. Mocht je voor dit e-college PO-punten willen halen, neem dan de betaalde variant van het college hier af en ontvang 1 PO-punt.

In onze privacyverklaring kan je lezen hoe wij met jouw gegevens omgaan.

Continu leren met Expert

Dit e-college is onderdeel van het Data&Privacyweb Expert lidmaatschap. Met Expert ervaar je het hele jaar continu leren met een gepersonaliseerde opleiding waarbij je kunt kiezen uit cursussen, e-cursussen, e-colleges, digitale boeken en een Kennisbank met jurisprudentie samenvattingen, themadossiers en micro-learnings.  

Mixen en matchen

Dit e-college is onderdeel van het Data&Privacyweb Expert lidmaatschap. Naast het e-college Wel of niet betalen: dilemma’s rond cybercriminaliteit kun je onbeperkt deelnemen aan alle e-cursussen en e-colleges van Data&Privacyweb. Ook kun je je gratis inschrijven voor één van de volgende cursussen:

Vragen?

Onze studieadviseurs staan je graag te woord.

020-6375000

danielle@berghauserpont.nl