Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

CNIL legt Clearview AI boete van 20 miljoen euro op

De Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL) heeft Clearview AI een boete van 20 miljoen euro opgelegd. Het techbedrijf moet stoppen met het verzamelen en verwerken van gegevens van mannen en vrouwen in Frankrijk. Alle data die het bedrijf reeds heeft verzameld, moeten worden verwijderd. De Franse toezichthouder kondigt de boete aan via een persverklaring (1).

VPN Gids 21 oktober 2022

Gezichtsherkenningstechnologie Clearview is omstreden

Clearview AI is een bedrijf dat gezichtsherkenningstechnologie verkoopt aan opsporings- en handhavingsinstanties. Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft de grootste database van gezichtsprofielen ter wereld. Deze bevat naar verluidt meer dan twintig miljard afbeeldingen. Clearview streeft ernaar om binnen nu en een jaar zijn gezichtendatabase uit te breiden naar honderd miljard gezichten. Daarmee is het, in theorie althans, mogelijk om iedere persoon op aarde te identificeren.

Om deze database op te zetten, maakt Clearview gebruik van scraping software. Dat is een gepatenteerd gezichtsherkenningsprogramma dat automatisch openbare bronnen op het internet bezoekt en profielfoto’s met bijbehorende informatie verzamelt. Dan moet je denken aan sociale media (2) en persoonlijke websites.

De gezichtsherkenningstechnologie van Clearview is omstreden, zowel in Europa als daarbuiten. Toen het gerucht rondging dat de Nederlandse politie tientallen keren gebruik had gemaakt van de diensten van Clearview, stelden D66 en GroenLinks (3) vragen hierover. Toenmalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker ontkende dat dit het geval was (4). Hij kon echter niet garanderen dat een individuele politiemedewerker de website van het bedrijf had bezocht en een aantal vragen had gesteld. “Dat betekent niet dat het systeem operationeel is ingezet”, aldus de minister.

Deze regels overtrad Clearview in Frankrijk

CNIL schrijft dat ze in mei 2020 klachten ontving van burgers over Clearview AI. Daarop startte de Franse toezichthouder een onderzoek. De privacywaakhond werkte samen met diverse Europese toezichthouders. Dat leidde tot de conclusie dat het technologiebedrijf verschillende regels overtrad. Om te beginnen verzamelde Clearview zonder juridische grondslag biometrische gegevens van burgers, wat in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarnaast wees het bedrijf burgers er niet op dat ze hun gegevens uit de database konden laten verwijderen.

CNIL gaf Clearview een officiële berisping en de opdracht om alle verzamelde gegevens over Franse mannen en vrouwen te verwijderen. Ook kreeg het techbedrijf te horen dat het verzoeken van burgers om zich uit de database te laten verwijderen moest honoreren. Clearview reageerde niet op dit verzoek. Daarom besloot de Franse toezichthouder om het bedrijf een boete van 20 miljoen euro op te leggen.

Als Clearview besluit om binnen twee maanden geen gehoor te geven aan het bevel van de Franse toezichthouder, riskeert het een boete van 100.000 euro per dag. Dat bedrag komt boven op de boete van 20 miljoen euro.

Europese toezichthouders delen miljoenenboetes uit aan Clearview

Het is niet de eerste boete die Clearview krijgt opgelegd in Europa. De Italiaanse toezichthouder GPDP legde het bedrijf in maart van dit jaar een boete van 20 miljoen euro op (5). De privacywaakhond concludeerde dat het bedrijf onrechtmatig biometrische gegevens en locatiegegevens van Italiaanse burgers verzamelde en verwerkte. Ook overtrad het bedrijf de Europese privacywetgeving en was het niet open en eerlijk over haar dataverzamelingspraktijken.

De Information Commissioner’s Office (ICO) deelde in mei een boete van ruim 7,5 miljoen pond uit (6), wat omgerekend 8,9 miljoen euro is. De Britse toezichthouder oordeelde dat Clearview zonder expliciete toestemming foto’s van Britse mannen en vrouwen verzamelde. Tevens kreeg het technologiebedrijf de opdracht om alle profielen van Britse burgers uit zijn database te verwijderen. Afgelopen juli deelde de Griekse gegevensbeschermingsautoriteit DPA een boete van 20 miljoen euro (7) uit voor het verzamelen en verwerken van data van Griekse burgers zonder toestemming. In Oostenrijk loopt momenteel nog een onderzoek tegen Clearview.

Toezichthouders uit België (8), Zweden, Duitsland, Canada en Australië gaven Clearview eerder al de opdracht om niet langer foto’s van burgers te verzamelen en foto’s in de database te verwijderen.

  1. https://www.cnil.fr/fr/reconnaissance-faciale-sanction-de-20-millions-deuros-lencontre-de-clearview-ai

  2. https://www.vpngids.nl/privacy/social-media/

  3. https://www.vpngids.nl/nieuws/kamer-wil-opheldering-over-gebruik-gezichtsherkenningssoftware-door-politie/

  4. https://www.vpngids.nl/nieuws/kabinet-houdt-vol-politie-heeft-nooit-software-clearview-ai-gebruikt/

  5. https://www.vpngids.nl/nieuws/italiaanse-toezichthouder-geeft-clearview-boete-van-20-miljoen-euro/

  6. https://www.vpngids.nl/nieuws/italiaanse-toezichthouder-geeft-clearview-boete-van-20-miljoen-euro/

  7. https://www.vpngids.nl/nieuws/opnieuw-miljoenenboete-voor-clearview/

  8. https://www.vpngids.nl/nieuws/clearview-moet-ook-belgische-gezichten-uit-database-verwijderen/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Martin Hemmer