Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Cyberbeveiliging: Raad neemt conclusies aan over het initiatief voor een gezamenlijke cyber­eenheid

De Raad van de Europese Unie (de Raad) heeft op 19 oktober conclusies aangenomen waarin de Europese Unie (EU) en de lidstaten worden opgeroepen het EU-kader voor crisis­beheersing op het gebied van cyber­beveiliging verder te ontwikkelen, onder meer door het potentieel van een gezamenlijke cyber­eenheid te verkennen.

Raad van de Europese Unie 20 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Volgens de Raad moeten de bestaande netwerken worden geconsolideerd en mogelijke lacunes en behoeften op het gebied van informatie-uitwisseling binnen en tussen cyber­gemeenschappen in kaart worden gebracht. Vervolgens moet er overeenstemming komen over potentiële primaire doelstellingen en prioriteiten van een mogelijke gezamenlijke cyber­eenheid. Om het vertrouwen te vergroten, is het essentieel dat er een geleidelijk aanpak wordt gevolgd en dat het proces transparant en inclusief is. De Raad speelt een belangrijke rol in de beleidsvorming en de coördinatie voor de verdere ontwikkeling van het bovengenoemde EU-kader inzake cyber­beveiliging en zal toezien op de vorderingen en richtsnoeren verstrekken ter aanvulling ervan.

Ook zijn passende werkmethoden en governance nodig, zodat alle lidstaten kunnen deelnemen aan de ontwikkeling van dit kader en de beraadslagingen en doeltreffende besluitvormings­processen. Indien de gezamenlijke cyber­eenheid wordt opgericht, moet deze de competenties, mandaten en wettelijke bevoegdheden van haar deelnemers eerbiedigen. Ook moet de deelname van de lidstaten eraan vrijwillig zijn.

Ten slotte wil de Raad dat er verder wordt nagedacht over afzonderlijke ideeën uit de desbetreffende aanbeveling van de Commissie, zoals de EU-snellereactie­teams en het EU-respons­plan voor incidenten en crises inzake cyber­beveiliging.

Achtergrond

De Europese Commissie bracht op 23 juni een aanbeveling uit over de opbouw van een gezamenlijke cyber­eenheid tegen het toenemende aantal ernstige cyber­incidenten waar overheids­diensten, bedrijven en burgers in de hele EU het slachtoffer van zijn. Die cyber­eenheid zou de vorm aannemen van een platform dat middelen en deskundigheid van de EU en de lidstaten op het gebied van cyber­beveiliging samenbrengt om doeltreffend te reageren op grootschalige cyber­incidenten en deze te voorkomen en te beletten.

Download de conclusies hier.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Menno Weij