Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Douane vervangt BSN in Europees ID-nummer

Op last van de Autoriteit Persoonsgegevens gebruikt de douane niet langer het burgerservicenummer (BSN) van zo’n 111.000 eenmanszaken. Vanaf 30 september bevat het Economic Operator Registration and Identification (EORI) nummer niet langer het BSN-nummer. Op deze manier is de privacy van ondernemers niet in het geding. Dat laat de toezichthouder weten in een persbericht.

VPN Gids 6 juli 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dit moet je weten over het EORI-nummer

Ondernemers die goederen naar EU-lidstaten exporteren, hebben een Europees identificatienummer nodig, ook wel het EORI-nummer genoemd. Het idee daarachter is dat gegevens sneller worden uitgewisseld in de EU. Ondernemers hebben dit identificatienummer nodig als ze met de douane te maken krijgen, bijvoorbeeld als ze aangifte moeten doen of een vergunning willen aanvragen.

Zelfstandige ondernemers krijgen een EORI-nummer aangewezen door de Belastingdienst. Deze bestaat uit de landcode NL, gevolgd door hun BSN-nummer. Dat brengt onnodige en ongewenste risico’s met zich mee, zo oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

“Wanneer het EORI-nummer van een eenmanszaak bekend is bij een kwaadwillende partij, is direct ook het BSN van de ondernemer bekend. Via het register van de Kamer van Koophandel (KvK) zijn hiermee ook de adresgegevens van deze persoon bekend”, zo zegt de toezichthouder.

Identiteitsfraude en privacyrisico’s

De Autoriteit Persoonsgegevens erkent dat hackers en cybercriminelen met alleen een BSN-nummer en adresgegevens van een ondernemer geen identiteitsfraude kunnen plegen. “Het wordt zo wel makkelijker voor criminelen om zich voor te doen als die ondernemer, vaak in combinatie met andere informatie”, stelt de privacywaakhond. Hierdoor worden ongeveer 111.000 zelfstandige ondernemers met een EORI-nummer onnodig blootgesteld aan privacyinbreuk.

In 2018 kaartte de toezichthouder hetzelfde probleem aan bij de Belastingdienst. Het BTW-nummer -een uniek nummer waaraan de fiscus kan zien dat iemand een ondernemer voor de BTW is- bestond destijds uit de landcode NL, gevolgd door het BSN-nummer, de letter -B en een controlegetal van twee cijfers. Uit privacyoverwegingen is het burgerservicenummer uit het BTW-nummer verwijderd.

Vanaf 30 september nieuw EORI-nummer

De Directeur-Generaal Belastingdienst die destijds bij de fiscus werkte, beloofde eind 2019 om het BSN-nummer uit het EORI-nummer te verwijderen. Inmiddels zijn de Belastingdienst en douane twee afzonderlijke diensten. Uit klachten van eenmanszaken is gebleken dat het Europees identificatienummer nooit is aangepast.

“Omdat het niet noodzakelijk is om het BSN in het EORI-nummer op te nemen, ontbreekt de wettelijke grondslag om het BSN te verwerken. Dat is een overtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)”, concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder heeft de douane daarop gewezen.

Vanaf 30 september 2022 krijgen eenmanszaken die goederen over de grens exporteren een nieuw EORI-nummer aangewezen. Het BSN-nummer maakt dan niet langer deel uit van het Europese identificatienummer. Iedereen die het aangaat krijgt binnenkort hierover een brief van de douane.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.