Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb

0

DPC legt Instagram boete op van 405 miljoen euro

De Data Protection Commission (DPC) heeft een boete van 405 miljoen euro uitgedeeld aan Instagram. Het sociale netwerk sprong onzorgvuldig om met de gegevens van kinderen. Moederbedrijf Meta zegt in beroep te gaan tegen de boete.

VPN Gids 6 september 2022

De Ierse toezichthouder bevestigt de boete tegenover diverse media, waaronder Politico (1) en persbureau Reuters (2).

DPC: ‘Instagram schond privacy jonge gebruikers’

De DPC lanceerde in 2020 een onderzoek naar Instagram (3). Het onderzoek richtte zich op kinderen in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar die een account hadden op het platform. Om toegang te krijgen tot analytische tools van Instagram, zetten sommige tieners hun account om in een zakelijk account. Dan konden ze bijvoorbeeld zien hoeveel mensen hun profiel hadden bekeken.

Wat de jongeren echter niet wisten, is dat het platform zodoende hun telefoonnummer en e-mailadres openbaar mocht maken. Door niet open en eerlijk hierover te zijn, overtrad Instagram de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), en schond het dus de privacy (4) van kinderen.

De DPC erkent tegenover verschillende media dat het een boete van 405 miljoen euro heeft opgelegd aan het sociale netwerk. De Ierse toezichthouder wil op dit moment niet nader ingaan op de vraag waarom de boete zo hoog is uitgevallen. Volgende week verschijnt het rapport van de Ierse privacywaakhond. Dan krijgen we meer details te horen over het boetebesluit.

Meta gaat boete aanvechten

Het is de hoogste boete die moederbedrijf Meta tot op heden heeft ontvangen. In september 2021 deelde de Data Protection Commission een boete van 225 miljoen euro (5) uit aan WhatsApp. De chatdienst was volgens de toezichthouder niet transparant genoeg naar gebruikers over de gegevens die het bedrijf verzamelde, voor welke doeleinden deze data werden gebruikt en dat het deze informatie deelde met andere bedrijven.

In een reactie laat een woordvoerder van Meta weten dat ze het niet eens is met de boete van de DPC. “Dit onderzoek richtte zich op oude instellingen die we meer dan een jaar geleden hebben bijgewerkt, en we hebben sindsdien veel nieuwe functies uitgebracht om te helpen tieners veilig en hun informatie privé te houden”, aldus de woordvoerder.

Hij vervolgt zijn verhaal. “Iedereen onder de 18 heeft zijn account automatisch ingesteld op privé wanneer ze zich aanmelden bij Instagram, zodat alleen mensen die ze kennen kunnen zien wat ze posten, en volwassenen kunnen geen berichten sturen aan tieners die hen niet volgen. We hebben tijdens hun onderzoek volledig samengewerkt met de DPC. We bekijken hun definitieve besluit zorgvuldig.”

Instagram treft privacy- en veiligheidsmaatregelen

Instagram ligt al langer onder vuur omdat het platform het niet zo nauw zou nemen met de privacy en veiligheid van gebruikers. Om dit beeld over het bedrijf te veranderen, heeft het sociale netwerk het afgelopen jaar verschillende maatregelen genomen. Instagram lanceerde vorig jaar zomer de feature Sensitive Content Control (6). Daarmee bepalen gebruikers zelf in welke mate ze ‘gevoelige berichten’ voorgeschoteld krijgen in het Explore-tabblad. De optie is alleen beschikbaar voor gebruikers die 18 jaar of ouder zijn.

Eind vorig jaar paste Instagram haar algoritme aan om tieners beter te beschermen tegen content die mogelijk schadelijk is voor hun geestelijke gezondheid (7). Jongeren die voortdurend naar foto’s en video’s kijken die niet gepast is voor hun geestelijke gesteldheid, worden door het algoritme aangespoord om naar andere content te kijken.

Tot slot lanceerde Instagram begin dit jaar ouderlijk toezicht (8). De nieuwe tool geeft ouders de mogelijkheid om in te zien hoeveel tijd hun kind spendeert op Instagram. Ook kunnen zij zien wie hun kind volgt en of ze een account rapporteren aan het moderatieteam. In de toekomst moet het voor ouders mogelijk worden om limieten in te stellen op het gebruik van Instagram. Om gebruik te maken van ouderlijk toezicht, is geen Facebook- of Instagram-account nodig.

  1. https://www.politico.eu/article/instagram-fined-e405m-for-violating-kids-privacy/

  2. https://www.reuters.com/technology/irish-regulator-fines-instagram-400-million-over-chidrens-data-2022-09-05/

  3. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/is-instagram-veilig-voor-jongeren/

  4. https://www.vpngids.nl/privacy/

  5. https://www.vpngids.nl/nieuws/dpc-geeft-whatsapp-avg-boete-van-225-miljoen-euro/

  6. https://www.vpngids.nl/nieuws/instagram-introduceert-sensitive-content-control/

  7. https://www.vpngids.nl/nieuws/instagram-introduceert-tools-om-tieners-te-beschermen-tegen-slechte-invloed/

  8. https://www.vpngids.nl/nieuws/meta-lanceert-ouderlijk-toezicht-op-instagram/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.