Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

DPIA bij voorgenomen verwerking biometrische gegevens

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit heeft op 6 december jl. de ‘Aanbeveling betreffende de verwerking van biometrische gegevens’ gepubliceerd. Het is met name de gewijzigde juridische kwalificatie van het begrip biometrische gegevens en de onafzienbare toename van biometrische verwerkingsprocessen in het dagelijkse leven die het Kenniscentrum van de Gegevensbeschermingsautoriteit ertoe hebben bewogen om zich uit te spreken over dit onderwerp.

DPIA.nu 8 december 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De aanbeveling heeft als voornaamste doel het begeleiden van verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers om hen in staat te stellen de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) inzake de verwerking van biometrische gegevens juist te interpreteren en toe te passen.

Zoals blijkt uit de lijst van het Kenniscentrum met de verwerkingsactiviteiten waarvoor een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (DPIA) is vereist (beslissing nr. 01/2019), zal er steeds een DPIA uitgevoerd moeten worden wanneer de verwerking gebruik maakt van biometrische gegevens met het oog op de unieke identificatie van betrokkenen die zich in een openbare ruimte bevinden of in privéruimten die toegankelijk zijn voor het publiek.

Het Kenniscentrum wil evenwel benadrukken dat ook de verwerking van biometrische gegevens voor andere doeleinden dan deze die uitdrukkelijk opgenomen zijn in de beslissing desgevallend onderworpen is aan de verplichting van het uitvoeren van een DPIA. Sterker nog, gezien het hoge inherente risico voor de rechten en vrijheden van de betrokkenen die de verwerking van biometrische gegevens impliceert, zal het nalaten een DPIA uit te voeren slechts in uitzonderlijke gevallen gerechtvaardigd zijn.

Download de volledige aanbeveling hier.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.