Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Drie jaar cel voor man die valse ANWB-betalingsherinneringen verstuurde

Een 24-jarige man uit Amsterdam die uit naam van de ANWB valse betalingsherinneringen stuurde naar willekeurige slachtoffers, moet drie jaar de cel in. Daarnaast moet hij bijna 75.000 euro aan schadevergoeding betalen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat via een procedure de winsten die de man met zijn oplichtingspraktijken maakte proberen af te pakken.

VPN Gids 9 nov 2022

Dat meldt het OM in een persverklaring (1).

Verdachte gebruikte gepersonaliseerde URL

De verdachte stuurde tussen januari en april tienduizenden e-mails waarin hij zich voordeed als de ANWB (2). Daarin schreef hij dat de ontvanger een betalingsachterstand had en hij deze schuld zo snel mogelijk diende te voldoen. De oplichter kopieerde de tekst die de ANWB normaliter gebruikt als ze dergelijke berichten verstuurt, inclusief het logo en de naam. De fraude was zodoende geloofwaardig. De verdachte zou zo’n 85.000 euro aan onverklaarbare inkomsten hebben gehad in deze periode.

De man liep tegen de lamp doordat hij de URL in het originele bericht gebruikte. Dit was een persoonlijke link waar zijn naam en lidmaatschapsnummer te zien waren. Zodoende kwam de politie al snel bij de Amsterdammer uit. Vlak voor zijn arrestatie gooide de man zijn laptop uit het raam. Daarop was phishingsoftware geïnstalleerd (3). Ondanks zijn poging om bewijsmateriaal te vernietigen, wist de politie de computer veilig te stellen.

Ontwrichting van het maatschappelijk en economisch verkeer

De rechtbank van Amsterdam veroordeelde de man voor het bezit van phishingpanels, valsheid in geschrifte, computervredebreuk en witwassen. Volgens de rechter hield de man geen rekening met de slachtoffers en probeerde hij enkel zo veel mogelijk geld te verdienen. Hoeveel schade de 24-jarige Amsterdammer heeft toegebracht aan bedrijven en particulieren, is onbekend. De rechtbank vermoedt dat het om grootschalige fraude gaat waarbij ten minste 85.000 euro is buitgemaakt.

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank er rekening mee dat de man in 2018 ook al eens veroordeeld is voor fraudedelicten in België. Vanwege de ernst van de feiten eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van drie jaar. De rechterbank honoreerde deze eis, omdat de veroordeling een afschrikwekkende werking moet hebben. De rechter meent dat het vertrouwen in het betalingsverkeer een deuk heeft opgelopen door het handelen van de verdachte. “Wanneer dit vertrouwen niet meer aanwezig is, bestaat het risico van ontwrichting van het maatschappelijk en economisch verkeer”, aldus de rechtbank.

OM start ontnemingszaak tegen verdachte

Naast een gevangenisstraf moet de veroordeelde ook een schadevergoeding van bijna 75.000 euro betalen aan de ANWB. Dit gaat om schade en kosten die de organisatie heeft gemaakt doordat de man de naam en het logo van de dienst misbruikte. Ook moest de ANWB onderzoeks- en administratieve kosten maken om onder meer telefoontjes van verontruste klanten af te handelen.

Tot slot start het Openbaar Ministerie een ontnemingszaak tegen de Amsterdammer. Het OM wil op deze manier de illegaal verkregen inkomsten van de man afpakken. Het is aan de rechtbank om het afpakbedrag vast te stellen. De verdachte is verplicht dit geldbedrag aan de Staat over te maken.

  1. https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/10/25/man24-die-valse-anwb-betalingsherinneringen-verstuurde-krijgt-drie-jaar-celstraf

  2. https://www.vpngids.nl/nieuws/om-eist-drie-jaar-celstraf-voor-phishingmails-anwb/

  3. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/wat-is-phishing/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.