Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

FvD wil weten hoe kabinet toeziet op kennisuitwisseling met China

Forum voor Democratie (FvD) vraagt zich af hoe het kabinet op dit moment controleert of er geen hoogwaardige kennis van militaire aard wordt uitgewisseld met China. De partij informeert tevens naar de banden tussen de Chinese regering en de Chinese militaire universiteit. Tot slot wil de partij weten hoe het kabinet in de toekomst wil voorkomen dat kennis over militaire technologie in China terecht komt. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van Simone Kerseboom (FvD).

VPN Gids 24 mei 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Chinese onderzoekers nemen kennis mee naar China voor militaire toepassingen

Uit onderzoek van RTL Nieuws en Follow The Money blijkt dat Chinese militaire wetenschappers de afgelopen twintig jaar 2.994 studies met Europese universiteiten hebben uitgevoerd. De meeste onderzoeken werden gedaan in het Verenigd Koninkrijk (1.389). Duitsland en Nederland staan op plek twee en drie met achtereenvolgens 349 en 288 onderzoeken. Ten minste 93 Chinese onderzoekers hadden een betaalde aanstelling in ons land. De meesten werkten bij de TU Delft (43), gevolgd door de Universiteit van Amsterdam (17) en Universiteit Leiden (7).

Hoogwaardige en waardevolle kennis over nanotechnologie, halfgeleiders en kunstmatige intelligentie is door deze samenwerking bij het Chinese leger terecht gekomen. Deze kennis gebruikt China om van het land in 2049 de grootste militaire macht ter wereld te maken.

Inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarschuwen al jaren voor cyberspionage door China. De huidige ontwikkelingen tonen volgens defensiespecialist bij het Clingendael Instituut Danny Pronk aan dat er paal en perk gesteld moet worden aan de samenwerking met Chinese militaire onderwijsinstellingen. “Op sommige fronten is het wellicht al te laat. De modernisering van het Chinese Volksbevrijdingsleger heeft de afgelopen tien jaar een vlucht genomen. Maar er zijn nog tal van andere gebieden waar nog druk op wordt ontwikkeld en onderzocht”, aldus Pronk.

China als militaire wereldmacht in 2049

Voor Simone Kerseboom was de berichtgeving aanleiding om schriftelijk vragen te stellen aan de minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) Robbert Dijkgraaf. Ze vraagt aan de minister of de feiten in het artikel als een verrassing voor hem komen. Tevens wil het Tweede Kamerlid weten of China zichzelf inderdaad als doel heeft gesteld om in 2049 het machtigste militaire land ter wereld te zijn. “Bent u het ermee eens dat het volledig tegen het Nederlandse belang ingaat om bij te dragen aan deze doelstelling?”, vraagt Kerseboom.

De National University of Defense Technology (NUDT) heeft van alle Chinese militaire universiteiten de meeste onderzoeken op zijn naam staan. Het gaat om 2.210 onderzoeken in twintig jaar tijd. Het FvD-fractielid wil van minister Dijkgraaf weten of de NUDT onder direct gezag staat van de Chinese militaire top en president Xi Jinping. Ook moet de minister antwoord geven op de vraag of Nederlandse universiteiten kennis over militaire technologie delen met de NUDT.

Voordeel voor Nederland?

De journalisten van RTL Nieuws en Follow The Money, defensiespecialist Pronk en directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) Jan Swillens benadrukken dat Nederlandse kennis voor militaire toepassingen in China terecht is gekomen. Kerseboom draait de vraag om. Ze wil van minister Dijkgraaf weten of hij een concreet voorbeeld kan geven dat “kennisuitwisseling van militaire aard met China” in het voordeel uitpakte voor Nederland.

Tot slot wil de politica weten hoe de regering er momenteel op toeziet dat er geen gevoelige informatie van Nederlandse universiteiten naar China vloeit. “Acht u het toezicht in de huidige vorm nog steeds toereikend na de berichtgeving van de NOS? Zo ja, waarom? Zo nee, welke concrete stappen gaat u zetten om te voorkomen dat in de toekomst kennis over militaire technologie met China gedeeld wordt?”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.