Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Google waarschuwt als je privégegevens online staan

Met een pushnotificatie gaat Google gebruikers waarschuwen als hun privégegevens ergens online opduiken. Met behulp van de Google-app kun je de zoekmachinegigant de opdracht geven om deze data uit de zoekresultaten te verwijderen. De functie is momenteel alleen in de VS beschikbaar, maar komt ook naar Nederland.

VPN Gids 29 september 2022

Dat meldt Google Nederland (1) op haar weblog.

Dit moet je weten over Multisearch

Woensdagavond Nederlandse tijd hield Google een virtueel evenement genaamd Search On 22. Kunstmatige intelligentie gaat een prominente rol vervullen om informatie universeel toegankelijk te maken, zo vertelt het Amerikaanse technologiebedrijf. “We gaan veel verder dan het zoekbalk om zoekervaringen te creëren die meer werken als ons brein en die net zo multidimensionaal zijn als wij als mensen”, aldus Google (2).

Tijdens het evenement sprak Google van “een wereld waarin je precies kunt vinden wat je zoekt door beelden, geluiden, tekst en spraak te combineren”. De zoekreus zegt op weg te zijn om deze visie tot leven te brengen. Een voorbeeld daarvan is Google Lens, een feature waarmee je met behulp van je smartphonecamera informatie kan opzoeken.

Google Lens bestaat al sinds 2017 en heeft dit jaar een flinke update gekregen onder de naam Multisearch. Volgens Google is het “net zoals je iets aanwijst en er een vraag over stelt aan een vriend”. De bètaversie van Multisearch werd begin dit jaar gelanceerd in de VS. De komende maanden gaat Google deze feature uitbreiden naar meer dan 70 talen.

De rol van voorspellende modellen bij zoekopdrachten

Een andere nieuwe functionaliteit waar Google momenteel druk mee bezig is, heet Generative Adversarial Networks (GAN). Het is een vorm van machine learning om teksten op afbeeldingen te vertalen. Daarbij kijkt het vertaalprogramma niet alleen naar de tekst, maar ook naar de afbeelding op de achtergrond. Op deze manier wil Google meer context bieden aan een vertaling.

Verder probeert Google met voorspellende modellen het tweedimensionale karakter van kaarten te transformeren in een “meeslepende ervaring”. Het techbedrijf probeert als het ware een ‘platte’ kaart tot leven te wekken. Niet alleen gebouwen verschijnen in 3D: je krijgt tevens een beeld van de mogelijke weersomstandigheden van dat moment. Google zegt het volgende hierover:

“Stel dat je een vriend wil ontmoeten in een restaurant. Je kunt inzoomen op de buurt en het restaurant om een gevoel te krijgen van hoe het eruit zou kunnen zien op de datum en het tijdstip dat je van plan bent af te spreken, waarbij u zaken als het weer en de drukte kunt visualiseren. Door onze geavanceerde beelden van de wereld te combineren met onze voorspellende modellen, kunnen we je een gevoel geven van hoe een plek er morgen, volgende week of zelfs volgende maand uit zal zien.”

De eerste versie heeft luchtfoto’s van 250 monumenten. In de komende maanden gaat Google vijf wereldsteden bezoeken. “En er komen er nog meer aan”, zo belooft het internetbedrijf.

Een notificatie als er privégegevens in Google Search opduiken

Tot slot heeft Google plannen om mensen te beschermen tegen doxing (3). Daarbij verspreidt iemand moedwillig persoonlijke gegevens van een ander met als doel om hem of haar angst aan te jagen of te intimideren. Op enkele uitzonderingen nagelaten is dat op dit moment niet strafbaar in Nederland. Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius stuurde afgelopen zomer een wetsvoorstel om doxing te verbieden (4) naar de Tweede Kamer. De Raad van State was positief over het wetsvoorstel (6) van het kabinet.

Google werkt aan een nieuwe functie waarmee het mensen waarschuwt als er privégegevens van hem of haar op internet verschijnen. Zij ontvangen dan een pushnotificatie via de Google-app. Vervolgens kunnen ze aan de zoekmachine vragen om hun adres, telefoonnummer of e-mailadres uit de zoekresultaten te verwijderen.

“Op dit moment is deze nieuwe functie alleen beschikbaar in het Engels in de Verenigde Staten, maar we kijken naar uitbreiding naar andere landen en talen”, zo laat Google Nederland weten. Over het tijdstip van de lancering van deze notificatiefeature, laat Google zich niet uit.

  1. https://nederland.googleblog.com/2022/09/in-de-toekomst-een-notificatie-als-er.html

  2. https://blog.google/products/search/new-search-technology/

  3. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/doxing/

  4. https://www.vpngids.nl/nieuws/wetsvoorstel-over-doxing-naar-tweede-kamer-gestuurd/

  5. https://www.vpngids.nl/nieuws/raad-van-state-positief-over-strafbaarstelling-doxing/

  6. https://www.vpngids.nl/nieuws/raad-van-state-positief-over-strafbaarstelling-doxing/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.