Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Helft Android-gebruikers overweegt iPhone vanwege beveiliging en privacy

De helft van Android-gebruikers die overweegt om over te schakelen naar een iPhone, geeft aan serieus na te denken over de overstap. Het idee heerst dat Apple beter in staat is om hun persoonlijke gegevens en privacy te beschermen. Dat komt doordat Android-gebruikers vaker geconfronteerd worden met cybersecurityincidenten.

VPN Gids 19 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat blijkt uit een enquête van Beyond Identity (1). In totaal namen 1.003 Amerikanen deel aan het onderzoek van het cybersecuritybedrijf: 505 Android-gebruikers en 498 bezitters van een iPhone. De gemiddelde leeftijd van de respondenten bedroeg 38 jaar.

Verschuiving of niet?

Met een marktaandeel van bijna 72 procent is Android verreweg het populairste besturingssysteem ter wereld. Het resterende deel komt volgens Statcounter nagenoeg geheel voor rekening van iOS, het operating system van Apple. Maar er zijn grote geografische verschillen, zo blijkt uit cijfers van Kantar Worldpanel (2). In sommige Europese landen heeft Android een aandeel van bijna 90 procent. In werelddelen zoals Noord-Amerika en Australië hebben Google en Apple nagenoeg een even groot aandeel.

Steeds meer consumenten maken zich zorgen over de beveiliging van hun privégegevens en privacy. Berichten over datadiefstallen en ransomware-aanvallen doen daar geen goed aan. Beyond Identity wilde weten of smartphonegebruikers zich door deze ontwikkelingen laten leiden bij hun keuze voor een Android-telefoon of iPhone.

Het beveiligingsbedrijf bracht tevens in kaart wie er meer last heeft van hackers en cybercriminelen. Tot slot vroeg Beyond Identity aan de deelnemers hoe zij over beveiliging en privacy denken en of zij zich veilig en vertrouwd voelen met hun huidige toestel. Sommige resultaten zijn verrassend.

Veel vertrouwen in besturingssysteem

De eerste vraag die de onderzoekers stelden, is hoe smartphonegebruikers denken over de beveiliging van het besturingssysteem. Het aandeel dat iOS en Android vertrouwt is nagenoeg gelijk: 76 procent van de Apple-gebruikers is hierover te spreken, bij Android-gebruikers is dat 74 procent.

Eén op de drie respondenten (32 procent) zegt zich het veiligst te voelen bij de iPhone 13 Pro Max, het duurste iPhone-model dat Apple momenteel verkoopt. Android-gebruikers zijn minder eensgestemd: ongeveer één op de acht ondervraagden (13 procent) zegt voor hun veiligheid te vertrouwen op de Samsung Galaxy S22 Ultra, het paradepaardje van de Zuid-Koreaanse smartphonemaker.

Meer vertrouwen in veiligheid en privacy iPhone

In het onderzoek komt verder naar voren dat meer mensen vertrouwen hebben in de Apple iCloud Keychain dan in Google Password Manager. Ruim de helft (54 procent) zegt veel tot zeer veel vertrouwen te hebben in de wachtwoordmanager van Apple. Bij Googles alternatief is dat 47 procent.

Eenzelfde verschil zien de onderzoekers als ze Apple iCloud vergelijken met Google Drive. De respondenten hebben meer vertrouwen in de clouddienst van Apple (62 procent) dan in die van Google (58 procent).

De verschillen zijn op papier minimaal, maar hebben mogelijk grote consequenties voor Android-fabrikanten. De helft van de ondervraagde Android-gebruikers die overweegt om over te schakelen naar Apple (49 procent), geeft aan dat dit gevoel wordt ingegeven door veiligheids- en privacyoverwegingen. Naar verwachting lanceert Apple begin september de nieuwste versie van haar besturingssysteem, iOS 16. Daardoor overweegt één op de drie Android-gebruikers (33 procent) om de overstap te maken naar een iPhone.

Verschil in veiligheidsmaatregelen

Beide kampen zien het nut van veiligheidsmaatregelen in om hun persoonlijke gegevens en informatie op hun mobiele telefoon te beschermen. Android-gebruikers vertrouwen voornamelijk op een viercijferige pincode (53 procent), vingerafdrukscanner (44 procent) of patroon (38 procent). Pincodes zijn bij iPhone-gebruikers eveneens populair. Maar in tegenstelling tot Android-gebruikers hebben iPhone-bezitters meer vertrouwen in Apples gezichtsherkenningstechnologie (37 procent tegenover 28 procent).

Wachtwoordmanagers zijn geliefd bij zowel Apple- als Android-gebruikers. Zes op de tien Apple-klanten (62 procent) gebruikt een password manager, tegenover 72 procent onder Android-gebruikers. iPhone-bezitters maken meer gebruik van locatietracking dan consumenten met een Android-telefoon (77 procent tegenover 68 procent). Het monitoren van app-permissies gebeurt door beide groepen evenveel (87 procent bij Apple en 88 procent bij Android).

Hogere financiële schade bij bezitters iPhone

iPhone-bezitters zijn hun smartphone over het algemeen vaker kwijt dan Android-gebruikers. Eén op de vijf iPhone-gebruikers (21 procent) zegt zijn of haar telefoon het afgelopen jaar vier keer of vaker te zijn kwijtgeraakt. Onder Android-gebruikers is dat 14 procent. Maar liefst 92 procent van de Apple-gebruikers wist zijn smartphone weer terug te vinden. Bij Android-gebruikers was dat slechts 87 procent.

Zowel Android- als iPhone-gebruikers geven aan ooit geconfronteerd te zijn met digitale dreigingen. Dan moet je denken aan een aanval met malware, spamcampagnes en datalekken. Mensen met een Android-telefoon geven vaker aan dat hackers erin slaagden om persoonlijke informatie en documenten buit te maken.

Ook blijkt uit het onderzoek dat er vaker geld is gestolen bij Android-gebruikers dan bij mensen die met een iPhone rondlopen. Het gemiddelde schadebedrag ligt bij de eerste groep wel lager. Android-gebruikers leden gemiddeld 396 dollar aan schade. De financiële schade bij iPhone-bezitters bedroeg 458 dollar.

iPhone-gebruikers zijn voorzichtiger met hun gegevens

“Ondanks het enorme financiële succes en het op marktaandeel gebaseerde succes van Android-telefoons, was de iPhone volgens de gebruikers het beste op het gebied van veiligheid. Mensen met een iPhone meldden minder inbreuken en meer gevallen van het terugvinden van hun gestolen of verloren informatie”, zo concluderen de onderzoekers van Beyond Identity.

Dat komt omdat Apple-gebruikers volgens hen voorzichtiger zijn met hun informatie. Daarnaast gebruiken ze sterkere wachtwoorden en schakelen ze vaker hun locatiediensten in.

  1. https://www.beyondidentity.com/blog/battle-of-the-brands

  2. https://www.kantarworldpanel.com/global/smartphone-os-market-share/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.