Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Impact DDoS-aanvallen op betalingsverkeer in 2020 afgenomen

2020 was een bijzonder jaar voor een aantal bancaire diensten. Vanwege de coronacrisis vertoonde het aantal pintransacties een grillig verloop. Uiteindelijk gaf het aantal transacties over het hele jaar nog een lichte groei van 3,3% zien.

Betaalvereniging Nederland 2 februari 2021

De beschikbaarheid van de betaaldienst was onveranderd hoog, namelijk 99,89%. Het aantal grotere storingen was de helft van het aantal storingen in 2019, namelijk 2. De oorzaak van de ene storing lag bij de transactieverwerker en bij de andere storing waren er problemen op het koppelvlak van de telecomprovider en het winkelnetwerk.

DDoS-aanvallen

De beschikbaarheid van Internetbankieren en Mobiel bankieren (bankieren via de app) was in 2020 duidelijk beter dan in 2019. Een belangrijke bron van problemen zijn DDoS-aanvallen op bancaire systemen. In 2020 waren die weer heftiger dan in het jaar daarvoor. Specifiek daartegen zijn door de banken, zowel collectief als individueel, maatregelen genomen. Individueel hebben de banken allemaal contracten afgesloten met scrubbing service providers, waarmee DDoS-aanvallen na korte tijd kunnen worden opgevangen. En collectief hebben de banken en de Betaalvereniging afspraken gemaakt met de telecomsector, overheidsinstellingen en andere partijen in de zogenaamde Anti-DDoS-coalitie. In deze publiek-private samenwerking tussen 17 partijen zijn afspraken gemaakt over het delen van kennis en ervaringen. Hoewel DDoS-aanvallen een serieuze bedreiging blijven vormen voor bancaire diensten, lijken de genomen maatregelen effect te ressorteren, getuige de toegenomen beschikbaarheid van Internetbankieren en Mobiel bankieren. Ook is de duur van grote storingen a.g.v. DDoS-aanvallen verminderd.

iDEAL boven de norm

Het gebruik van iDEAL is in 2020 met meer dan 30% gegroeid. Ondanks deze hele sterke en meer dan voorziene groei, is de beschikbaarheid van iDEAL vrijwel altijd boven de wettelijke norm van 99,88% (prime time) gebleven. De banken en transactieverwerkers hebben tijdig geïnvesteerd in de infrastructuur om de sterke groei op te vangen. Ook hebben bovengenoemde anti-DDoS-maatregelen bijgedragen aan de hoge beschikbaarheid van iDEAL.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.