Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

In gesprek met Anke van de Laar: “Het zou al een slok op een borrel schelen als inzageverzoeken uitgezonderd zouden worden van de Wet dwangsom bij niet tijdig beslissen.”

Anke van de Laar is vanaf 1 januari partner binnen de sectie Overheid bij advocatenkantoor La Gro Geelkerken. Haar specialisatie ligt in het privacyrecht en het overheidsrecht. Binnen de sectie Overheid zal Van de Laar zich bezighouden met zaken op het gebied van ruimtelijke ordening, privacy, handhaving en ondermijning. Wij spraken haar over haar passie voor het privacyrecht en de uitdagingen binnen dit domein.

Redactie Privacyweb 8 maart 2021

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Per 1 januari 2021 ben ik partner bij La Gro Geelkerken Advocaten. Twee jaar geleden was mijn eerste werkdag bij La Gro Geelkerken Advocaten, op de eerste dag van de fusie tussen La Gro Advocaten en Geelkerken Linskens Advocaten. Ik vond en vind het geweldig om met elkaar het nieuwe kantoor vorm te geven. Als vennoot kan ik een nog betere bijdrage leveren aan het behouden en uitbreiden van onze grote overheidspraktijk. Binnen de overheidspraktijk ben ik gespecialiseerd in privacyrechtelijke vraagstukken.

Waar komt uw interesse voor privacyrecht vandaan?

Mijn interesse is geleidelijk gegroeid door de vragen die ik op het gebied van verwerking van persoonsgegevens van overheden ontving. Die namen vooral toe in het kader van de decentralisatie van onder meer de Jeugdzorg. Er kwam toen veel op gemeenten af. Onderdeel daarvan was de verwerking van veel privacygevoelige gegevens. Sinds de komst van de AVG is het aantal vragen van gemeenten op het gebied van gegevensverwerking alleen maar toegenomen.

Wat hoopt u als advocaat bij te dragen aan de privacysector?

Gemeenten verwerken veel persoonsgegevens. Ik merk regelmatig in mijn praktijk dat niet iedereen zich voldoende bewust is van het feit dat persoonsgegevens worden verwerkt en welke gevolgen dat heeft. Gegevensbescherming begint met bewustwording. Ik hoop bij te dragen aan het vergroten van die bewustwording. Om dat te bereiken geef ik bijvoorbeeld regelmatig cursussen op het gebied van privacy aan medewerkers van gemeenten.

Wat is uw grootste ergernis inzake het privacyrecht?

Dat gemeenten zeer regelmatig ‘oneigenlijke’ inzageverzoeken ontvangen van bijvoorbeeld personen die niet woonachtig zijn of waren binnen die gemeenten en waarbij deze gemeenten soms alleen beschikken over persoonsgegevens van deze mensen omdat die gegevens door deze mensen zelf aan de gemeenten zijn verstrekt. Het is (overigens terecht) niet eenvoudig om misbruik van recht te laten vaststellen bij inzageverzoeken, maar het zou al een slok op een borrel schelen als inzageverzoeken uitgezonderd zouden worden van de Wet dwangsom bij niet tijdig beslissen. Ik verwacht dat de stroom oneigenlijke inzageverzoeken dan sterk afneemt, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de mogelijkheid om inzageverzoeken te doen.

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

Het boek ‘Je hebt wél iets te verbergen’ van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis. De auteurs van dit boek beschrijven op een zeer toegankelijke wijze over waarom je wel degelijk moet opletten wie je toegang geeft tot jouw gegevens. Ze dragen op die manier bij aan de bewustwording die ook ik voor ogen heb.

In de rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het privacydomein. Lijkt het u leuk om net als Anke van de Laar mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, of kent u een collega die graag meer wil vertellen over zijn/haar overstap naar of binnen het privacydomein? Geef het door via  simone@berghauserpont.nl , wij laten u graag aan het woord!

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.