Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Instituut Mijnbouwschade Groningen kampte korte tijd met datalek

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) constateerde op vrijdag 21 oktober een datalek. Door een technische storing konden tientallen klanten de gegevens van anderen inzien. De instantie onderzoekt momenteel wat de oorzaak van de storing was.

VPN Gids 27 oktober 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat laat het IMG weten in een persbericht (1).

Datalek deed zich voor in aanvraagsysteem

Het is vrijdagmiddag 21 oktober als medewerkers van het IMG het datalek ontdekken in het aanvraagsysteem ‘Mijn dossier’. Uit onderzoek bleek dat een technische storing de oorzaak was. Deze deed zich voor bij mensen die een aanvraag wilden doen voor Bijkomende Kosten.

“Uit onze data blijkt dat van woensdag 19 oktober 13.00 uur tot en met vrijdag 21 oktober 13.00 uur maximaal 60 aanvragers onterecht gegevens van andere aanvragers hebben kunnen inzien”, zo schrijft het IMG in een statement. Het gaat niet om persoonlijke gegevens, maar om schadenummers, schadeadressen, indieningsdata, schadezaken en de status van de schadezaken.

Wat de technische storing heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. Het IMG laat weten dat het op dit moment onderzoekt hoe het datalek heeft kunnen ontstaan. Daarna gaat de organisatie maatregelen nemen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Ze hoopt deze week nog met antwoorden te kunnen komen. Het is onduidelijk of het incident gemeld is bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gegevens 19.000 inwoners gaswinningsgebied op straat

Het is niet de eerste keer dat er gegevens lekken van Groningers die in het aardbevingsgebied wonen. Door een beveiligingsprobleem in een programma van Accellion belandden in maart 2021 de gegevens van 19.000 mensen op straat. De NAM gebruikte de software van de fabrikant om grote bestanden beveiligd te versturen naar het IMG.

Iedereen die tussen 2014 en juli 2020 een waardedalingsclaim had ingediend bij de NAM, was de dupe van het datalek. Hetzelfde geldt voor mensen die bij Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (Stichting WAG) waren aangesloten, en huiseigenaren die op eigen houtje een rechtszaak tegen de NAM hadden lopen. Het beveiligingslek werd direct verholpen door de softwareontwikkelaar van Accellion toen het aan het licht kwam.

Het IMG is verantwoordelijk voor de afhandeling van schadeclaims van burgers die in het Groningse gaswinningsgebied wonen.

  1. https://www.schadedoormijnbouw.nl/nieuws/datalek-bij-img

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.