Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Internetprovider SKP doelwit van ransomware-aanval

VPN Gids 24 april 2023

Nieuws

SKP, een internetprovider uit het Zuid-Hollandse Pijnacker, is afgelopen weekend getroffen door een ransomware-aanval. Klanten konden daardoor geen televisie kijken of surfen op internet. De provider zegt er alles aan te doen om de dienstverlening weer op orde te krijgen.

Dat schrijft SKP (1) in een persverklaring op haar website.

Hackers vallen SKP aan met ransomware

Op zaterdag 22 april merkte het bedrijf dat het was getroffen door een cyberaanval. Medewerkers zijn daarop aan de slag gegaan om de oorzaak van de problemen te vinden. Al snel bleek het hackers het bedrijfsnetwerk van de internetprovider waren binnengedrongen. Een ransomware-aanval bleek de boosdoener te zijn.

Bij een ransomware-aanval (2) installeren hackers gijzelsoftware op de bedrijfssystemen van een slachtoffer. Digitale gegevens en andere bestanden worden dan achter slot en grendel geplaatst. Werknemers kunnen er pas weer bij als ze de decryptie- of decoderingssleutel hebben. Deze krijgen ze echter niet zomaar van de aanvallers: hiervoor vragen zij losgeld.

Om de druk op te voeren kopiëren en stelen de daders deze data en dreigen ze de gegevens openbaar te maken als het slachtoffer niet betaalt.

Internet- en televisiediensten gedeeltelijk opgelost

De internetprovider zegt in een updatebericht (3) dat de glasvezeldiensten afgelopen weekend gedeeltelijk waren hersteld. De aanbieder heeft gisteren en vandaag enkele nieuwe servers opgezet, maar het gaat nog zeker tot morgen duren voordat alles weer werkt.

“Ons streven is om bellen vandaag weer mogelijk te maken. De e-maildienst verwachten wij morgen op te kunnen leveren. Een en ander is voor beiden diensten onder voorbehoud van obstakels”, zo meldt SKP vandaag.

Uit een ander bericht (4) blijkt dat de issues met de Fritzbox-modems zijn opgelost. Op dit moment kampen er nog problemen met de Genexis-modems, in het bijzonder met de Titanium en Platinum modellen. “Wij zijn druk doende met het reconstrueren van de server in samenwerking met Genexis”, aldus de internetprovider.

Veel details nog onbekend over ransomeware-aanval

SKP zegt met man en macht te werken om de dienstverlening weer op gang te krijgen. Wanneer dat het geval is, kan het bedrijf nog niet zeggen. De internetprovider kan op dit moment ook nog geen details delen over de ransomware-aanval. Het is dus onduidelijk of de hackers gegevens hebben buitgemaakt, en of er losgeld is geëist.

“Dit probleem wordt door ons zeer serieus genomen, er zal aangifte worden gedaan bij de politie. Onze prioriteit ligt bij het herstellen van de diensten voor onze klanten”, zo belooft SKP.

  1. https://skpnet.nl/skp-getroffen-door-een-cyberaanval/

  2. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/malware/wat-is-ransomware/

  3. https://skpnet.nl/email-en-bellen-verstoring/

  4. https://skpnet.nl/hersteld-22-04-uitval-glasvezeldiensten/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.