Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb

0

Kamer wil opheldering over gebruik privémail door minister De Jonge

Voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Hugo de Jonge gebruikte, tegen de richtlijnen voor bewindslieden in, zijn privémail voor zijn werk. Daardoor is er mogelijk informatie verloren gegaan die onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) valt. Bovendien nam hij daarmee een risico, omdat zakelijke accounts beter beschermd zijn tegen malware.

VPN Gids 5 april 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Tweede Kamer wil dat De Jonge aankomende donderdag tekst en uitleg geeft, vlak voordat het debat over de mondkapjesdeal plaatsvindt.

Dat concludeert de Volkskrant op basis van e-mails die het dagblad kreeg op basis van een Wob-verzoek (1). Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt tegenover de krant dat De Jonge tijdens zijn ministerschap bij VWS zijn privémailadres gebruikte voor zakelijke doeleinden.

Minister De Jonge mogelijk betrokken bij mondkapjesdeal

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het niet uit te sluiten is dat er mogelijk informatie verloren is gegaan doordat minister De Jonge zijn privéaccount gebruikte om te communiceren. “Maar wanneer minimaal één ambtenaar van het ministerie betrokken is in de e-mailcorrespondentie, via zijn of haar zakelijke e-mailaccount, dan is via die weg de informatie beschikbaar voor het Wob-proces”, aldus de woordvoerder tegenover de Volkskrant.

In het derde kabinet Rutte was Hugo de Jonge minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens zijn ministerschap had hij zijn handen vol aan de bestrijding van het coronavirus. De laatste tijd ligt de bewindsman daarvoor onder vuur. Zo zou hij zich actief bemoeid hebben met de beruchte mondkapjesdeal.

Partijgenoot Sywert van Lienden beloofde mondkapjes te kunnen leveren via zijn organisatie. Dat zou gebeuren zonder winstoogmerk. Inmiddels weten we dat Van Lienden miljoenen heeft verdiend aan deze deal. Donderdag 7 april vindt hierover een debat plaats in de Tweede Kamer.

Gebruik van privé e-mailadres is omstreden

Het gebruik van een privé e-mailaccount door ministers is omstreden. Eind 2016 kwam boven water dat toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp tijdens zijn ministerschap zijn privé Gmail-adres gebruikte en daarop twintig keer vertrouwelijke documenten op ontving, waaronder staatsgeheimen. Oud-staatssecretaris van Financiën Menno Snel weigerde om inzicht te geven in berichten op zijn privé smartphone tijdens het onderzoek naar de toeslagenaffaire.

Volgens de Volkskrant gebruikte Hugo de Jonge zijn eigen iCloud-account voor zakelijke doeleinden tijdens zijn ministerschap op VWS. De Tweede Kamer wil weten of dit e-mailadres veilig is en beschikbaar wordt gesteld voor de commissie die een parlementaire enquête uitvoert naar het coronabeleid door het kabinet.

Volgens de Volkskrant speelt er nog een ander gevaar. Het dagblad schrijft dat De Jonge een risico nam door zijn privé e-mailadres te gebruiken. Privéaccounts zijn namelijk minder goed beveiligd tegen virussen, spyware en andere malafide software. Vertrouwelijke informatie mag op deze manier niet in de verkeerde handen vallen.

Tweede Kamer wil dat minister De Jonge aansluit bij debat

Aankomende donderdag vindt, zoals gezegd, het parlementaire debat plaats over de mondkapjesdeal. Minister voor Langdurige Zorg Conny Helder komt hiervoor naar de Kamer om opheldering te geven. Maar voordat het debat van start gaat, wil de Kamer dat De Jonge, inmiddels minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, tekst en uitleg geeft over zijn rol in de mondkapjesdeal.

Laurens Dassen (Volt), Pieter Omtzigt (onafhankelijk Kamerlid) en Jesse Klaver (GroenLinks) hebben hierom gevraagd in een reeks schriftelijke vragen.(2) Dat debat zou volgens de Kamerleden aankomende donderdag om half tien moeten plaatsvinden.

Attje Kuiken (PvdA) vindt net als de zojuist genoemde Kamerleden dat De Jonge de Tweede Kamer moet inlichten over zijn rol in de mondkapjesdeal. “Minister De Jonge moet donderdag gewoon aansluiten bij het debat over de mondkapjesdeal. Niet door minister Helder laten opknappen. Zal hier morgen [dinsdag 5 april, red.] weer toe verzoeken. Openheid van zaken en verantwoordelijk nemen in plaats van duiken en verdoezelen. Nu klaar!”, schrijft ze op Twitter.

  1. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-jonge-gebruikte-privemail-tijdens-coronacrisis-mogelijk-informatie-verloren-gegaan~b4a4fb51/

  2. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2022Z06465&did=2022D13268

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.