Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

OM eist 12 jaar voor hacken haventerminals

Zes verdachten slaagden erin grote hoeveelheden harddrugs in te voeren door haventerminals te hacken. Naast de handel in verdovende middelen en computervredebreuk, kochten ze tevens havenmedewerkers om en maakten ze zich schuldig aan geld witwassen. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie eist daarom gevangenisstraffen die oplopen tot 12 jaar.

VPN Gids 13 september 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat meldt het Openbaar Ministerie in een persverklaring (1).

Politie luisterde verdachten af

Deze strafzaak staat bekend onder de noemer 26Zenne. Het onderzoek startte op 10 februari 2021 op basis van ontsleutelde data uit een ander groot onderzoek: 26Lemont. Dat richtte zich op de ruim twintig miljoen vertrouwelijke berichten die de politie tussen april en juni 2020 wist te vergaren door de berichtendienst van EncroChat te kraken. EncroChat is een bedrijf dat smartphones aanbod waarbij alle verzonden berichten werden versleuteld zodat alleen de afzender en ontvanger de inhoud van berichten konden lezen.

Naast EncroChat-berichten maakte de politie tevens gebruik van boodschappen die via een vergelijkbare applicatie werden verstuurd: Sky ECC. Beide berichtendiensten waren volgens het Openbaar Ministerie onmisbaar voor de communicatie over de invoer en handel in verdovende middelen, en het hacken van computersystemen van haventerminals.

Doordat de politie de cryptotelefoons van de verachten wist te kraken en het berichtenverkeer te ontsleutelen, liepen ze tegen de lamp.

Zo gingen de verdachten te werk

De verdachten in deze zaak zijn zes mannen in de leeftijd van 25 tot 57 jaar afkomstig uit Alblasserdam, Barendrecht en Rotterdam. Gezamenlijk vormden ze een criminele organisatie die “grootschalig en professioneel” harddrugs invoerden in België en Nederland.

De officier van justitie zegt dat grote havenbedrijven als Antwerpen Europe Terminals, APM Terminals in Rotterdam en VDH in Rotterdam het doelwit waren van de verdachten. Met hulp van havenmedewerkers op strategische posities drongen ze het computernetwerk van haventerminals binnen. Zo wisten de verdachten precies welke containers gecontroleerd werden. De harddrugs werden vervolgens bij ladingen geplaatst waar geen toezicht op was.

De bewuste container werd na aankomst in de haven opgehaald door een handlanger in de transportbranche. Die haalde de verdovende middelen uit de container en liet deze vervolgens met een smoes weer terugbrengen naar de haven, of afvoeren naar de bedrijven waar de container voor bedoeld was. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de bedrijven niets wisten van de harddrugs bij hun lading.

Ontwrichtende invloed op de samenleving

“Door middel van hacken is bewust gebruik en misbruik gemaakt van interne systemen van havenbedrijven en transporteurs”, zo zei de officier van justitie maandag bij de behandeling van de zaak in de rechtszaal. Het gemak waarmee de verdachten handelden in verdovende middelen, geld witwasten en zich schuldig maakten aan geweld en intimidatie, schoot in het verkeerde keelgat bij het Openbaar Ministerie.

De officier van justitie benadrukte in zijn pleidooi dat de handel in verdovende middelen een ontwrichtende invloed heeft op de samenleving. “Ze is schadelijk voor de volksgezondheid en bovendien hebben de georganiseerde drugshandel en de miljoenen die daarin worden omgezet een sterk ondermijnend en corrumperend effect”, aldus de officier.

Verder zei de officier van justitie in zijn betoog dat corrupte contacten met medewerkers van bedrijven in de Rotterdamse en Antwerpse havens het onderlinge vertrouwen binnen de samenleving aantasten, en de democratische rechtsstaat ondermijnen.

OM eist hoge gevangenisstraffen

Vanwege de maatschappelijke impact eiste het Openbaar Ministerie hoge gevangenisstraffen. Tegen twee verdachten eiste de officier van justitie drie jaar celstraf. De overige vier verdachten kregen gevangenisstraffen te horen van respectievelijk zeven, acht, tien en twaalf jaar. Eén van de verdachte zou volgens het Openbaar Ministerie bovendien een geldboete van 50.000 euro moeten betalen.

Eén van de verdachten is reeds veroordeeld voor het hacken van het havenbedrijf ECT. Deze zaak ligt nog bij het gerechtshof, nadat deze eerder werd terugverwezen door de Hoge Raad.

De advocaten van de verdachten hebben de komende weken de gelegenheid om hun verdediging te voeren. De rechtbank doet op maandag 21 november uitspraak in de strafzaak.

  1. https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/09/12/strafeisen-tot-12-jaar-voor-grootschalige-handel-en-invoer-van-harddrugs-via-hacken-haventerminals

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.