Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Politie gaat voorruit op ANPR-foto’s automatisch blurren

Automobilisten die een verkeersovertreding begaan, zijn voortaan niet lager herkenbaar in beeld. Voorruiten moesten tot voor kort handmatig onherkenbaar gemaakt worden. Dit was een arbeidsintensieve klus. Voortaan worden foto’s die met ANPR-camera’s zijn genomen automatisch geblurd.

VPN Gids 24 oktober 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat laat de politie weten in een persverklaring (1).

Kort geding vanwege vermeende privacyschending door ANPR-camera’s

‘ANPR’ is een afkorting die staat voor Automatic Number Plate Recognition. Het zijn camera’s die kentekenplaten op beeld vastleggen als iemand bijvoorbeeld te hard rijdt, een rood verkeerslicht negeert of niet handsfree achter het stuur zit te bellen. Bestuurders die zich aan dit soort vergrijpen schuldig maken, kunnen met behulp van ANPR-camera’s een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) op de deurmat verwachten. Meer dan negenhonderd van dit soort camera’s hangen er boven de Nederlandse wegen.

ANPR-camera’s registreren niet alleen kentekenplaten. Ook de voorruit van de auto wordt op beeld vastgelegd, en daarmee het gezicht van de bestuurder. Volgens Stichting Privacy First is een inbreuk op onze privacy en in strijd met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), het Europees Handvest en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarnaast zijn de camera’s naar eigen zeggen “totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief”. De stichting spande afgelopen jaar een kort geding aan tegen de Nederlandse staat.

De voorzieningenrechter oordeelde dat de politie niet hoefde te stoppen met het automatische kentekenregistratiesysteem, omdat er geen sprake was van een spoedeisend belang. De stichting kon evenmin aantonen dat er sprake was ‘stelselmatige ernstige inbreuk op grondrechten’. Tot slot oordeelde de rechtbank dat er geen sprake is van een dusdanige grove privacyschending dat de overheid deze moet laten toetsen door een rechter of andere autoriteit.

Juridische basis voor gezichtsherkenning op foto’s van ANPR-camera’s

Dat ANPR-camera’s ook gezichten van bestuurders en bijrijders vastleggen, werd afgelopen jaar bevestigd in een intern politiebericht. In het bericht stond dat de politie vijf jaar lang de gezichten van automobilisten en passagiers had vastgelegd, terwijl een wettelijke basis hiervoor ontbrak. Voor een aantal strafrechtelijke zaken probeerde het Openbaar Ministerie foto’s uit het kentekenregistratiesysteem te halen. Voor Joost Sneller en Lisa van Ginneken (beiden D66) was aanleiding om vragen te stellen aan toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

De minister concludeerde dat er wel degelijk een juridische grondslag was om foto’s te maken met ANPR-camera’s. De politie herhaalt het standpunt van de oud-minister in een recent persbericht. Daarbij wordt verwezen naar artikel 126jj uit het Wetboek van Strafvordering (Sv). Het artikel legt de regels vast waaronder kentekengegevens vastgelegd en bewaard mogen worden.

In het wetsartikel staat onder meer dat foto’s die met ANPR-camera’s zijn geschoten niet langer dan 28 dagen mogen worden bewaard. Er staat tevens dat foto’s die zijn gemaakt met artikel 126jj als juridische basis onherkenbaar gemaakt dienen te worden. Als de Politiewet als wettelijke basis wordt gebruikt, hoeft dat niet.

Automatisch blurren

Voor de opslag van het beeldmateriaal moet de politie voldoen aan de privacywetgeving. “Om die reden mogen er geen herkenbare personen op de foto’s staan”, stelt de politie. Om aan deze voorwaarde te voldoen laat de politie voorruiten voortaan automatisch blurren. Tot voor kort gebeurde dat handmatig, wat veel tijd, moeite en energie kostte. Op 13 oktober is dat proces geautomatiseerd.

  1. https://www.politie.nl/nieuws/2022/oktober/24/voorruiten-anpr-fotos-automatisch-geblindeerd.html

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.