Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Politie: ‘Koningsdag is feestje voor cybercriminelen’

Koningsdag is een feestelijke aangelegenheid om de bloemetjes buiten te zetten. Niet alleen brave burgers gebruiken de festiviteiten om lekker los te gaan, cybercriminelen doen precies hetzelfde. De politie waarschuwt iedereen om goed op zijn of haar spullen te letten. Niet alleen op Koningsdag zelf, maar ook in de dagen na het feestgebeuren.

VPN Gids 27 april 2023

‘Zakkenrollerij is een aardig verdienmodel’

“Koningsdag is ook een feestje voor criminelen”, zo zegt René Middag (1), projectleider mobiel banditisme bij de politie. Ieder jaar heeft de politie haar handen vol aan zakkenrollers en dieven. Ze proberen niet alleen portemonnees van toevallige voorbijgangers te stelen, maar zijn ook geïnteresseerd in mobiele telefoons.

“Een mooie telefoon kost tegenwoordig al gauw zo’n 1.000 euro, dus dat levert tweedehands echt nog wel het nodige op. Dat is een aardig verdienmodel. En op dit soort drukke evenementen hebben de dieven het voor het uitzoeken. Bij menig dader vinden we tientallen telefoons”, vertelt Middag.

Zo voorkom je diefstal op Koningsdag

Hij benadrukt dat de zakkenrollers vandaag de dag niet langer gelegenheidsdieven zijn, maar deel uitmaken van een criminele organisatie. Deze bendes werken internationaal en gaan evenementen in heel Europa af, waaronder dus Koningsdag.

Volgens Middag is het belangrijk om beslagen ten ijs te komen. Maar door een paar simpele maatregelen verklein je de kans dat je portemonnee of smartphone wordt gestolen. “Iedereen wil de drukte en de gezelligheid opzoeken. Maar let dan goed op, vooral bij het instappen en uitstappen van trein of tram of onderweg naar een plein.”

Middag vervolgt zijn verhaal: “Stop je spullen op een plek waar iemand anders niet snel bij kan. Draag je telefoon dus niet in je broekzak. Je voelt het echt niet als ie wordt weggenomen, die lui zijn zo professioneel.”

‘Diefstal smartphone heeft grote impact’

Mocht je mobiele telefoon toch onverhoopt worden gestolen op Koningsdag, dan is het volgens de projectleider raadzaam om scherp te blijven. “Criminelen kunnen namelijk phishingberichten (2) naar de noodcontacten in de telefoon sturen. Klik je op zo’n linkje, dan geef je hen alsnog toegang tot je vergrendelde telefoon.”

Middag heeft een aantal tips om de impact te verkleinen als je smartphone wordt gestolen. Allereerst adviseert hij om een locatie-app als Find My iPhone of Find My Android te installeren en aan te zetten. Je kunt tevens een webbrowser gebruiken om je Android-telefoon (3) of iPhone (4) te lokaliseren. Welke methode je ook gebruikt, het is belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen. “Wacht je een paar dagen, dan is je telefoon al de grens over”, benadrukt Middag.

Daarnaast raadt de projectleider aan om regelmatig een back-up van de bestanden op je smartphone te maken. “Je kan met je telefoon betalen, reizen en hebt er zoveel persoonlijke gegevens op staan: je kan bijna niet overzien hoeveel impact diefstal van je telefoon heeft. Voorkom dus die domper op wat vooral een mooie dag moet zij.”

  1. https://www.politie.nl/nieuws/2023/april/26/00-koningsdag-is-ook-een-feestje-voor-criminelen.html

  2. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/wat-is-phishing/

  3. https://www.google.com/android/find/

  4. https://www.icloud.com/find

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.