Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

'Positiviteit over AI is zoveel belangrijker dan angsten en negativiteit erover'

Het interactieve kunstwerk van Refik AnadolOpent extern (1) tijdens de Opening Academisch Jaar 2022-2023 was voor veel toeschouwers een hoogtepunt. We vroegen Refik na afloop hoe hij 'positieve maatschappelijke impact' creëert en welke boodschap hij heeft voor onze studenten.

Erasmus Universiteit Rotterdam 22 september 2022

"Ik vind het ongelooflijk inspirerend omdat ik in mijn praktijk iets soortgelijks doe", zei hij over de missie van Erasmus Universiteit Rotterdam: ‘creating positive societal impact’. "Via mijn kunst geloof ik dat voor iedereen met een andere achtergrond het toevoegen van positiviteit, optimisme, inspiratie en motivatie op dit moment veel belangrijker is dan angsten en negativiteit. Vooral voor AI."

Refik Anadol is een wereldwijd toonaangevende kunstenaar en ontwerper die digitale droomachtige omgevingen creëert met data-driven machine learning, waarbij hij de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld doorbreekt. Tijdens de Opening Academisch Jaar 2022-2023 (2) toonde hij zo'n omgeving in de aula van Erasmus Universiteit Rotterdam.

Kunst roept diepere vragen en nieuwe waarden over AI op

Over de waarde van kunst in Artificial Intelligence onderzoek zegt hij: "Kunst is de ethische weg van AI, waarmee we diepere vragen en nieuwe waarden creëren. Ook komt kunst voort uit verbeelding. Dit betekent dat het dromen en herinneringen verzamelt. De vragen die voortkomen uit kunst, komen veel meer uit het hart van de samenleving. Kunst is voor mij de ziel van de geesteswetenschappen en het verbinden met het verstand is onze praktijk."

"AI helpt studenten om hun dromen waar te maken", zegt hij tot slot. "Als ze hun succesverhalen kunnen definiëren rond deze krachtige tools, kan het hen helpen hun dromen te realiseren."

  1. www.refikanadol.com

  2. https://www.eur.nl/over-de-eur/evenementen/opening-academisch-jaar

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.