Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Tafeltennisbond lekt paspoorten en vaccinatiebewijzen van wereldtop

De International Table Tennis Federation (ITTF) heeft de paspoorten en vaccinatiebewijzen van honderden professionele tafeltennissers gelekt. De documenten waren opgeslagen in een map van een cloudopslagdienst. Drie jaar lang waren de documenten voor iedereen te zien en te downloaden.

VPN Gids 13 december 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Geen actie ondernomen

RTL Nieuws heeft het lek ontdekt (1). Ze hebben de bond eerst de gelegenheid gegeven het lek te dichten voordat ze dit nieuws naar buiten hebben gebracht. De ITTF is eerder dit jaar al op het datalek gewezen, maar de bond heeft toen geen actie ondernomen om het lek te dichten. De tafeltennisbond doet inmiddels onderzoek naar het lek. Ze laten in een schriftelijke reactie weten dat ze alle getroffen spelers en coaches zullen informeren.

Paspoorten en vaccinatiebewijzen

ITTF had zijn cloudopslag openstaan, waardoor zowel zesduizend documenten voor iedereen toegankelijk waren. Het gaat onder andere om kopieën van paspoorten en vaccinatiebewijzen van honderden spelers en stafleden. Deze kopieën van paspoorten kunnen gebruikt worden voor identiteitsfraude en zijn daarom gewild bij criminelen.

Door het lek is de wereldtop van het tafeltennis getroffen, zoals de wereldkampioen Fan Zhendoug, de wereldkampioene Sun Yingsha en de huidige olympische kampioen Ma Long. Ook Nederlanders zijn slachtoffer geworden. Van de Nederlandse proftafeltennissers Britt Eerland en Shouhan Men zijn medische gegevens gelekt. Verder zijn ook de paspoorten van twee Nederlandse bondscoaches op straat beland.

Datalekken een groot probleem

Datalekken komen helaas regelmatig voor. Vorig jaar ontving de Autoriteit Persoonsgegevens bijna 25.000 meldingen van datalekken. Wil je de kans dat jouw data gelekt worden verkleinen? Deel dan geen gevoelige informatie of persoonsgegevens met derden. Moet je toch een kopie van je paspoort delen met een organisatie? Maak dan gebruik van de Kopie ID-app van de Rijksoverheid. Hiermee kun je gegevens afschermen en je identiteitsbewijs of paspoort voorzien van een watermerk.

  1. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5351680/international-table-tennis-federation-datalek-paspoorten

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.