Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Thuiswerken met... Nasim Ahmadi, Chief information security officer

Door de coronacrisis spenderen we tijdelijk het overgrote deel van de dag tussen de vier muren van ons huis. Werken aan de keukentafel of op een speciale thuiswerkplek is inmiddels volledig geïntegreerd. De een wil niet meer anders, terwijl de ander alweer smacht naar de terugkeer naar kantoor. Welke effecten heeft de coronacrisis op het werk van professionals in het privacydomein, en hoe gaan zij om met de nieuwe situatie? Deze keer is Nasim Ahmadi aan het woord, chief information security officer (CISO) bij de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer.

15 mei 2020

Nieuws

Wat voor effecten heeft de coronacrisis op de bedrijfsvoering en uw werk?

Het is drukker dan ooit! Mijn eerste verwachting was dat het veel minder druk zou worden, dat ik minder zou worden benaderd voor advies en dergelijke. Dat blijkt toch niet het geval. De eerste twee à drie weken waren wat rustiger; het besef van de omvang van de crisis moest kennelijk nog neerdalen. Daarna was het vol gas en niet 100 km/u, maar toch echt wel 200 km/u. De DPIA’s vliegen mij sindsdien en nog steeds om de oren, de adviesvragen stromen binnen, grote en kleine projecten (ook bestaande projecten) worden gerealiseerd en dat allemaal in een heel kort tijdsbestek. Als organisatie zijn we in slechts enkele weken (bijna) volledig gedigitaliseerd en het werk gaat bij de meeste afdelingen en teams gewoon door. Dat is natuurlijk een enorme winst! Aan de andere kant: zorgen om privacy en security zijn er gemeentebreed, van de directie tot aan de medewerkers bij de balies. Deze onderwerpen zijn diep verankerd in onze organisatie, mede dankzij de enorme aandacht in de media (de corona-appdiscussies en Appathon hebben voor een boost gezorgd).

Hoe zit uw dag eruit?

Mijn dag ziet er niet meer uit als vóór de coronacrisis. Ik hanteer wat flexibelere werktijden en werk bijvoorbeeld ook in de avonden en weekenden. Het is nog altijd een uitdaging om met een 3-jarige om je heen te moeten werken. Mijn werkdagen zijn gevuld met conference calls (met beeld, zonder beeld, een-op-een of met een grote groep mensen) en dat is niet altijd fijn. Na zo’n dag vol vergaderingen is mijn lichaam op. Tussendoor wat yoga-oefeningen voor mijn rug en schouders, dat kan heel fijn zijn. Aan de ene kant vind ik de flexibiliteit heel prettig, aan de andere kant mis ik toch het contact met collega’s. Ik hoor en zie ook veel minder, wat voor een CISO toch wel een gemis is!

Op welke manier heeft u uw kortetermijnstrategie aangepast?

Bij ons is er weinig veranderd, behalve dan dat sommige collega’s het drukker hebben dan voorheen. Hierdoor heb ik enkele projecten iets langer de tijd moeten geven, maar verder heb ik weinig hoeven veranderen in de huidig ingezette strategie. We gaan door zoals we gepland hebben. Onderweg komen we vast wat uitdagingen tegen, maar als CISO moet je flexibel zijn, dus meebewegen in de uitdagingen is dan van groot belang. Het uitgangspunt momenteel is wel om geen onmogelijke dingen van de organisatie te vragen.

Zal de bedrijfsvoering ook veranderen na de coronacrisis?

Ik hoop en denk het wel. Vóór de coronacrisis was thuiswerken maar voor een selecte groep mensen en zelfs die groep mensen werkte weinig thuis. Het thuiswerken was geen bedrijfscultuur. Dat is inmiddels volledig veranderd en we hebben nu ook veel meer (digitale) mogelijkheden bij het thuiswerken (wat we eerst niet hadden). Dus ik denk dat het thuiswerken veel gewoner wordt dan eerst. Daarnaast denk ik dat we wat flexibeler om zullen moeten gaan met de werktijden, met de uitdaging dat we van medewerkers niet meer moeten vragen dan voorheen. Arbotechnisch moet het dus goed geregeld zijn. Het bij elkaar komen en elkaar opzoeken zal blijven gebeuren, we zijn tenslotte sociale wezens, dus we hoeven het raadhuis niet in de verkoop te zetten.

Heeft u een tip hoe we deze situatie door kunnen komen?

Hoofd koel houden, goed op jezelf en naasten blijven letten, zo min mogelijk e-mailen en elkaar blijven bellen of in ieder geval persoonlijk spreken (kan veel onbegrip en ruis wegnemen), en de positieve kant van deze situatie proberen te zien. Sommige projecten waar jaren over is gedaan of wat men nog niet aandurfde, kunnen nu bijvoorbeeld opeens wél binnen heel korte tijdsbestek worden gerealiseerd.

Hoe vergaat de andere professionals in het privacydomein het thuiswerken? Wij laten u graag aan het woord! Deel uw verhaal via info@privacy-web.nl.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.