Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

TikTok gaat data opslaan in Europa

TikTok gaat data van Europese gebruikers opslaan in de EU. Op deze manier probeert het videoplatform, dat in handen is van het Chinese moederbedrijf ByteDance, zorgen die bestaan over spionage weg te nemen. Met welke partners het bedrijf gaat samenwerken, is onbekend.

VPN Gids 6 maart 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat bevestigt Theo Bertram, vicepresident Government Relations and Public Policy bij TikTok Europa, tegenover diverse media.

TikTok onder vuur vanwege spionage

Experts hebben al geruime tijd kritiek op TikTok vanwege privacyschendingen en vermeende spionagepraktijken. Omdat het Chinese bedrijf ByteDance de eigenaar is van het platform, kan de Chinese overheid verplichten om vergaarde data te delen met veiligheidsdiensten. Daarnaast kan de regering aan TikTok vragen om prominente figuren op de voet te volgen.

Toen een topman van TikTok in juli 2022 moest erkennen dat een aantal medewerkers toegang had tot gegevens van Amerikaanse gebruikers, nam de argwaan jegens het bedrijf toe. De Senaat noemde het videoplatform ‘een onaanvaardbaar risico voor de nationale veiligheid’.

“Het door China gerunde bedrijf had vanaf het begin eerlijk moeten maken, maar het probeerde zijn werk in geheimzinnigheid te hullen. Amerikanen moeten weten dat als ze op TikTok zitten, communistisch China hun informatie heeft”, aldus de Republikeinse Senator Marsha Blackburn.

TikTok-verbod in Nederland en Europa

Niet alleen in de VS, maar ook in Nederland is men niet gerust over TikTok. Coalitiegenoten D66, VVD, CDA en ChristenUnie alsook de PvdD pleiten er al een geruime tijd voor om te verbieden dat ambtenaren en andere overheidsmedewerkers de app op hun werkapparatuur installeren.

“TikTok vormt een potentieel veiligheidsrisico en dat gevaar moeten we uit de weg gaan. Het is onduidelijk wat het Chinese bedrijf met persoonsgegevens van gebruikers doet. Ook is onduidelijk wat het bedrijf precies allemaal monitort en opslaat. Ik vind daarom dat ambtenaren TikTok niet op mobiele werkdevices moeten hebben. Zo voorkomen we het eventueel ongecontroleerd weglekken van informatie”, zei Hind Dekker-Abdulaziz (D66) tijdens een commissiedebat over de inzet van algoritmes en data-ethiek binnen de Rijksoverheid.

In Europa is er al een TikTok-verbod voor medewerkers van de Europese Commissie. Vanaf maandag 20 maart mogen zij de app niet langer op telefoons, tablets en andere apparatuur hebben staan. Men verwacht dat instanties als het Europees Parlement, de Europese Raad en andere EU-instanties op korte termijn het voorbeeld zullen volgen.

TikTok gaat data Europese gebruikers opslaan in de EU

“Er zijn oprechte zorgen over China. Ik denk dat heel belangrijk is dat wij laten zien hoe we de gegevens van gebruikers beveiligen”, zegt Theo Bertram van de Europese tak van TikTok tegen diverse media.

Om zorgen over spionage weg te nemen, gaat TikTok datacenters in Europa bouwen. “We werken aan drie nieuwe datacenters en we zullen ook met een partner samenwerken”, aldus Bertram. Wie deze partner is laat de topman in het midden. Details over op wat voor termijn dit gerealiseerd moet zijn, wil Bertram op dit moment niet kwijt.

In de VS heeft TikTok een deal gesloten met Oracle. Het Amerikaanse technologiebedrijf zorgt ervoor dat gegevens van Amerikaanse gebruikers op servers in de VS worden opgeslagen en dus het land niet verlaten. Daar is het, net als bij de Europese Commissie, verboden voor overheidsmedewerkers om TikTok op mobiele telefoons te installeren.

Lees ook deze opinie: hoe verslavend TikTok verschilt van andere platforms

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.