Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Twee derde Nederlanders bang voor invoering EU-wallet

Twee op de drie Nederlanders is bang dat een Europees digitaal paspoort (de EU-wallet) hun privacy inperkt. Vooral vrouwen staan niet te springen om hun persoonlijke en privacygevoelige gegevens te delen. Slechts één op de negen Nederlanders zegt volledig op de hoogte te zijn van de digitale plannen en ambities van de Europese Commissie.

VPN Gids 3 mei 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat blijkt uit een peiling van Panelwizard onder 1.027 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De marktonderzoeker onderzocht hoe Nederlandse mannen en vrouwen over een Europees digitaal paspoort denken.

De EU-wallet in een notendop

De EU-wallet is een initiatief van de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU kondigde vorig jaar dat ze een digitale portefeuille voor Europeanen wil invoeren. Als je bijvoorbeeld een hotelkamer wil boeken, in het buitenland gaat studeren of trouwen, dan kun je met de EU-wallet belangrijke documenten digitaal laten zien.

In de wallet kun je onder je identiteitsbewijs, rijbewijs of huwelijksacte opslaan. In allerlei situaties kan het handig zijn om deze papieren digitaal bij je te dragen. Stel je wil een drankje drinken op het terras, maar de over vraagt zich af of je wel oud genoeg bent. Met een EU-wallet toon je aan dat dit het geval is. Hetzelfde geldt als je ’s avonds gaat stappen of sigaretten wil kopen.

Ook voor ondernemers biedt de EU-wallet voordelen. In een handomdraai kun je aantonen dat je bedrijf is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, en dat je dus een betrouwbare handelspartner bent.

Noordelijke provincies en vrouwen minst enthousiast over EU-wallet

De achterliggende gedachte van een Europees digitaal paspoort, is dat burgers meer grip hebben op hun eigen data. Ze hoeven niet langer bij ieder online platform, hotel of luchthaven hun gegevens achter te laten. De EU-wallet garandeert je identiteit en maakt het online en offline delen van je gegevens een stuk eenvoudiger.

De meeste landgenoten denken er anders over. Uit onderzoek van Wizardpanel blijkt dat gemiddeld twee op de drie Nederlanders bang is dat hun privacy wordt ingeperkt met de EU-wallet. Het wantrouwen over de beveiliging van het digitale paspoort van de Europese Commissie is het grootst onder de 30- tot 39-jarigen. Vrouwen zijn meer bezorgd hierover dan mannen, al is het verschil met de mannen klein (62 procent van de mannen tegenover 67 procent van de vrouwen).

Nederlanders niet bereid om privacygevoelige gegevens af te staan

Inwoners van de provincies Flevoland en Limburg hebben het meeste vertrouwen in de EU-wallet. Respectievelijk 59 procent en 57 procent zegt enthousiast te zijn over de invoering ervan. In Drenthe en Groningen is het enthousiasme het kleinst, namelijk 29 procent en 25 procent. Het gemiddelde ligt op 37 procent.

Als een Europees paspoort meer bewegingsvrijheid met zich meebrengt, dan is twee op de vijf ondervraagden bereid om privacygevoelige informatie te delen. De bereidwilligheid is het grootst onder volwassenen jonger dan 30 jaar. Ver het algemeen geldt: hoe ouder men is, dan te minder men geneigd is om privacygevoelige gegevens af te staan. Dat geldt met name onder vrouwen.

Referendum

Uit het onderzoek van Wizardpanel blijkt dat we eigenlijk maar weinig weten van de EU-wallet. 15 procent van de mannen zegt voldoende op de hoogte te zijn van de plannen omtrent een Europees digitaal paspoort. Bij de Nederlandse vrouwen is dat slechts 7 procent. Als de Europese Commissie een referendum zou houden over de komst van de EU-wallet, dan zegt driekwart van de respondenten (78 procent) zijn of haar stem uit te brengen. De bereidheid om hierover te stemmen is bij mannen een fractie hoger dan bij vrouwen (82 procent tegenover 74 procent).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.