Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

VNG vraagt om geleidelijke invoering Wmebv

Volgende week debatteert de Kamer over het wetsvoorstel van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV). De VNG verzoekt de Kamer en minister om een geleidelijke invoering van de wet mogelijk te maken. Uit de tussenresultaten van de pilot blijkt dat de implementatie een enorme operatie is.

VNG 2 november 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Door de WMEBV krijgen inwoners en bedrijven het recht om ieder formeel bericht elektronisch aan de overheid te versturen. Het gaat om berichten die deel uit maken van een procedure over een besluit of klacht. De gemeente wijst de digitale kanalen aan die ze daarvoor kunnen gebruiken. Ook gelden nieuwe waarborgen over onder meer notificatie, ontvangstbevestiging en termijnverlenging bij storing. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. Voor de VNG is dat een goede gelegenheid om te laten weten hoe de pilot onder gemeenten verloopt.

400 processen

Eind vorig jaar startte het pilottraject waarin 4 gemeenten, onder begeleiding van de VNG, de haalbaarheid van de Wmebv in de praktijk testen. Uit de tussenresultaten blijkt dat er in de pilotgemeenten ruim 400 processen zijn waarbij bestuurlijk verkeer plaatsvindt. Het aantal is onafhankelijk van de gemeentegrootte. De processen zijn binnen gemeenten belegd bij allerlei organisatieonderdelen en alle bedrijfsvoeringsaspecten worden geraakt.

Geleidelijke invoering

De omvang van de opgave maakt het zeer riskant om voor één moment te kiezen waarop alle gemeenten aan de Wmebv moeten voldoen. Een overgangstermijn van bijvoorbeeld 2 jaar waarin de gemeenten zich kunnen voorbereiden en stap voor stap aan de eisen kunnen voldoen is noodzakelijk. Uiteindelijk leidt dit tot minder risico’s, lagere kosten en betere uitvoerbaarheid van de wet voor gemeenten. Daarbij vragen we om de invoeringsdata van samenhangende wetgeving op elkaar af te stemmen, zoals de invoering en implementatie van de Wet Open Overheid, de gemoderniseerde Archiefwet en de Wet Digitale Overheid.

Compensatie kosten

Het is onvermijdelijk dat aan de Wmebv kosten voor gemeenten verbonden zijn. Onze actuele inschatting is dat het om een incidenteel bedrag van € 15 miljoen gaat. De kosten zijn met name voor de inventarisatie, de organisatie en ontwikkeling van formulieren voor elektronisch verkeer. We verzoeken de minister om na de afronding van de pilots met ons in gesprek te gaan over de financiële compensatie van gemeenten, conform artikel 2 Financiële Verhoudingswet.

Download ‘Inbreng VNG debat Wmebv’ hier.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.