Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Zuid-Korea deelt boete uit aan Google en Meta voor privacyschending

VPN Gids 15 september 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Google en Meta hebben woensdag te horen gekregen dat ze tientallen miljoenen euro’s aan boetes moeten betalen. Volgens de Zuid-Koreaanse privacywaakhond hebben de techbedrijven de privacywetten van het land overtreden. Beide bedrijven zeggen het boetebesluit te zullen aanvechten.

Dat schrijft het Amerikaanse persbureau Reuters (1).

PIPC: ‘Google en Meta informeren gebruikers onvoldoende’

De Personal Information Protection Commission (PIPC), de Zuid-Koreaanse toezichthouder, zegt dat Google en Meta gebruikers van hun diensten niet goed geïnformeerd hebben over de doeleinden van het verzamelen en analyseren van hun gegevens. Dat de bedrijven deze data gebruiken om profielen op te bouwen om gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen, was niet helder. Ook zouden ze hiervoor geen toestemming hebben gevraagd.

Dat is een schending van de privacywetten die het land kent. De PIPC heeft daarom besloten om boetes op te leggen. Google kreeg te horen dat het 69,2 miljard won (omgerekend bijna 50 miljoen euro) moet betalen. Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, moet een bedrag van 30,8 miljard won (zo’n 22 miljoen euro) op tafel leggen.

Google en Meta gaan in beroep tegen boete

De Amerikaanse technologiebedrijven zeggen het besluit van de Zuid-Koreaanse toezichthouder te respecteren, maar zijn het er niet mee eens. “We zijn het niet eens met de bevindingen van de PIPC en zullen het volledige schriftelijke besluit bestuderen zodra het met ons is gedeeld”, zo vertelt een woordvoerder van Google tegenover Reuters.

Hij vervolgt zijn verhaal. “We hebben altijd laten zien dat we ons inzetten voor voortdurende updates die gebruikers controle en transparantie bieden, terwijl we de meest behulpzame producten leveren. We blijven ons inzetten om samen met de PIPC de privacy van Zuid-Koreaanse gebruikers te beschermen.”

Een woordvoerder van Meta zei het volgende over de boete: “Hoewel we het besluit van de commissie respecteren, zijn we ervan overtuigd dat we met onze klanten werken op een manier die voldoet aan de lokale wetgeving. We zijn het dan ook niet eens met het besluit van de commissie en staan open voor alle opties, waaronder een uitspraak van de rechter.”

Google onder vuur voor verzamelen locatiegegevens en versturen van spamberichten

Google en Meta zijn regelmatig betrokken in rechtszaken waarin ze het verwijt krijgen de privacy van gebruikers niet te respecteren. Zo ligt het statistiekprogramma Google Analytics al geruime tijd onder vuur. Diverse Europese toezichthouders zeggen dat de analysesoftware in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), onder meer omdat het IP-adressen verzamelt. Daarmee is het mogelijk om indirect de locatie van individuele gebruikers te achterhalen. Daarnaast zijn de toezichthouders niet te spreken over het beschermingsniveau in de VS. Daardoor zijn de gegevens van Europese burgers in het geding.

None of your business (Noyb) diende eind augustus een klacht in bij de Franse toezichthouder CNIL. De Oostenrijkse privacystichting vindt het onacceptabel dat Google ongevraagd reclame verstuurt aan Gmail-gebruikers. “Wanneer commerciële e-mails rechtstreeks naar gebruikers worden gestuurd, gaat het om direct marketing en vallen zij onder de ePrivacy-richtlijn”, zo zegt de stichting. De stichting verwijt Google spamberichten te versturen en wil dat het bedrijf daar onmiddellijk mee ophoudt.

Meta legt tientallen miljoenen neer om privacyzaken te schikken

Meta trof dit jaar al meerdere schikkingen om privacyrechtszaken af te wenden. In februari van dit jaar legde het bedrijf een bedrag van 90 miljoen dollar neer om te schikken in een privacyzaak die al sinds 2012 loopt. In deze zaak ging het erom dat Facebook gebruikers online op de voet volgde, ook als ze waren uitgelogd van de applicatie of mobiele website. Gebruikers begonnen een rechtszaak en eisten een schadevergoeding voor het onrechtmatig verzamelen van gebruikersdata.

In augustus trof Meta twee maal een schikking. In een zaak draaide het om het verzamelen van locatiegegevens via IP-adressen. Dat kostte het bedrijf 37,5 miljoen dollar. In de andere zaak ging het erom dat Meta ongeoorloofd toegang gaf aan derde partijen tot gebruikersgegevens. Deze kwestie is voor een onbekend bedrag geschikt.

  1. https://www.reuters.com/technology/skorea-fines-google-meta-over-accusations-privacy-law-violations-yonhap-2022-09-14/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.