Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

We verzamelen steeds meer informatie, zoveel zelfs dat de dataverwerkingssystemen die we de afgelopen jaren hebben gebruikt de hoeveelheid gegevens niet meer aankunnen. Organisaties zetten daarom massaal in op nieuwe systemen die hier wel toe in staat zijn. De data die we verzamelen is vaak afkomstig uit tal van bronnen en daarom erg gevarieerd en ongestructureerd. Het tempo waarmee de informatie wordt verzameld ligt daarbij hoger dan ooit tevoren; dit is dan ook een van de redenen waarom Big Data zo waardevol is. En inmiddels zijn we ook zover dat uit Big Data waardevolle en accurate resultaten kunnen worden gehaald. Een enorme uitdaging, want de informatie is afkomstig uit de meest uiteenlopende bronnen die niet allemaal even betrouwbaar zijn.

De vijf V’s (volume, variety, velocity, value en veracity) vatten Big Data goed samen: hoe meer informatie wordt verzameld, hoe groter de kans dat er iets waardevols tussen zit. Daar waar vroeger doelgericht naar specifieke informatie werd gezocht, zijn we reeds op een punt gekomen dat het meer loont om simpelweg zoveel mogelijk informatie te verzamelen, de datasets vervolgens uit te wringen en te analyseren welke conclusies kunnen worden getrokken.

Big Data en privacy staan haaks tegenover elkaar. Organisaties die gebruik maken van Big Data willen zoveel mogelijk informatie verzamelen, maar wetgeving zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) dwingt de partijen om stil te staan bij de informatie die wordt verzameld. Dit dossier biedt informatie over de wetgeving, het laatste nieuws en diepgaande artikelen omtrent Big Data.