Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

In gesprek met een beweger: Judith van Schie, legal director bij Considerati

10 mei 2021

Loopbaan

Waarom heeft u voor de functie legal director gekozen?

Deze functie combineert inhoud, het oplossen van privacyvraagstukken, met de managementverantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van een team gespecialiseerde juristen. Het voelt als de ideale middenweg tussen de eerdere rollen die ik heb gehad als advocaat en in-house counsel. In 2006 startte ik als advocaat bij een Amsterdams nichekantoor gespecialiseerd in IE- en IT-recht, om in 2014 over te stappen naar een in-house positie bij een groot pensioenfonds en daarna Philips. Daar heb ik tot mijn overstap naar Considerati een aantal jaar als privacyadvocaat in dienstbetrekking gewerkt. Een prachtbedrijf waar ik een mooie tijd heb gehad. Bij Considerati is mijn rol breder, dat bevalt goed.

Waar komt uw interesse voor het privacydomein vandaan?

Misschien wel doordat ik al erg jong 1984 las, wat een enorme indruk om mij heeft gemaakt. Tijdens mijn studie Rechten had ik bovendien een briljante docent rechtsfilosofie, die in zijn colleges de filmhit The Matrix gebruikte om kernbegrippen uit te leggen en de hele zaal aan het denken kreeg over wat voor de samenleving ‘goed’ zou zijn. Doordat ik tijdens mijn doctoraal onder meer koos voor de richting Internetrecht, rolde ik in het privacydomein.

Wat hoopt u als legal director bij Considerati bij te dragen aan de data- en privacysector?

Considerati heeft als missie: “fitting technology into society”. Wij houden van technologie en willen bijdragen aan het laten landen van innovatieve toepassingen in de maatschappij, en deze in juridische en ethische kaders passen. Kort gezegd, wij denken mee met onze klanten, dragen oplossingen aan in plaats van problemen, en hebben oog voor wat er speelt en gaat spelen in de maatschappij en op terrein van beleid, wet- en regelgeving en ethiek. De sector heeft in mijn ogen geen behoefte aan bangmakerij, maar aan doordachte adviezen gebaseerd op specialistische kennis en een brede blik. Wij zetten die kennis in voor het oplossen van de vragen van vandaag en die van morgen.

Wat is uw visie op de huidige ontwikkelingen in het privacydomein?

Hoe vreselijk de gevolgen van de huidige pandemie ook zijn, een bijeffect van deze crisis is dat de discussie over het belang van gegevensbescherming en privacy zich meer en meer richt op de kwesties waar het echt om gaat. Onder andere: wat voor samenleving wensen wij? Hoeveel vrijheid behoort een individu te krijgen ten opzichte van het geheel? Moeten we gegevensdeling in bepaalde gevallen verplicht stellen? Hoe ver moet controle gaan als de volksgezondheid in het geding is? Dit bijeffect is positief, omdat door een maatschappelijk debat de antwoorden op deze vragen kunnen worden gevonden. Ik voorzie dat binnenkort deze vragen worden besproken tijdens verjaardagen, in plaats van of de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) klassenfoto’s verbiedt of het sturen van een cadeau naar het privé-adres van een collega die vader is geworden.

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

De laatste drie boeken die ik las zijn allen aanraders: Het is oorlog maar niemand die het ziet van Huib Modderkolk, Never split the difference van Chris Voss, en Mythos van Stephen Fry. Hardop lachend wat Griekse mythologie (her)lezen!

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het privacy domein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Vindt u het net als Judith van Schie leuk om mee te werken aan deze rubriek, geef dit dan door via info@privacy-web.nl.

Artikel delen