Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

In gesprek met een beweger: Rosalie Brand (Kennedy Van der Laan)

5 mei 2023

In beweging

In beweging

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Kennedy Van der Laan te werken?

Ik ben mijn carrière begonnen bij een nichekantoor op het gebied van IT. Na vijf jaar heb ik de overstap gemaakt naar het privacyteam van Kennedy Van der Laan. Bij Kennedy combineren de advocaten advies op het hoogste niveau met een nuchtere blik en een pragmatische aanpak. Dat past bij mij als persoon en bij de cybersecurity praktijk. 

Welke (toekomstige) uitdagingen zie je in het cybersecurity domein?

In de cybersecurity-praktijk is de gevleugelde uitspraak “het is niet de vraag of je geraakt gaat worden, maar wanneer” inmiddels haast cliché aan het worden. Helaas maakt dat hem niet minder waar. Uit het verleden zien we al hoe criminelen zich innoveren als het gaat om cybercriminaliteit, met de ontwikkelingen rondom ransomware-aanvallen als meest sprekende voorbeeld. Dat gaat in de toekomst zeker niet minder worden.

De verdedigende kant, natuurlijk de politie en OM maar ook de incident responders die slachtoffers van een cyberaanval bijstaan, moeten met die ontwikkelingen mee. Dit vergt natuurlijk het nodige op technisch vlak maar vergeet daarbij niet de juridische en organisatorische kant. Ook wij als advocaten moeten begrijpen wat er gebeurt bij een cyberincident en de juridische implicaties daarvan.

Wat hoop je in jouw nieuwe functie te kunnen toevoegen aan de publieke zaak?  

Kennedy Van der Laan is erg maatschappelijk betrokken, waarbij vanuit alle secties op verschillende manieren wordt bijgedragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Specifiek voor cybersecurity zet ik mijn tijd en expertise in voor initiatieven die op nationaal niveau een bijdrage leveren aan het verhogen van de cyberveiligheid. Dit doe ik samen met andere stakeholders zoals brancheverenigingen en cybersecurity-bedrijven.

Met de stap naar partner heb ik nog meer gelegenheid om met het team deel te nemen aan deze initiatieven en zo bij te dragen aan Nederland een stukje veiliger te maken.

Als je niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had je dan het liefst beoefend?

Een vraag die iedereen zichzelf regelmatig moet stellen! De laatste keer dat ik dat deed was mijn antwoord: ik houd nog steeds van mijn beroep als advocaat. Als ik dan toch iets anders moet doen, dan denk ik dat ik niet voor één beroep zou kiezen, maar dat ik steeds nieuwe dingen zou proberen.

Welk(e) boek/film/documentaire/podcast over data&privacy zou iedereen moeten lezen/bekijken/beluisteren?

Ik kan “Het is oorlog maar niemand die het ziet” van Huib Modderkolk erg aanraden. Het geeft op een hele toegankelijke manier een blik in de wereld van cybersecurity en de (potentiële) gevaren die daar schuilen. Daarnaast is de podcast van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC):  “Enter!” de moeite waard. Daarin nemen ze je mee in actuele ontwikkelingen en recente dreigingen en de manier waarop zij daarop reageren.

Artikel delen