Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

In gesprek met een beweger: Tineke van de Bunt (Vondst Advocaten)

17 maart 2023

In beweging

In beweging

Waarom ben je destijds juist bij Vondst Advocaten als advocaat begonnen?

Het sprak mij aan dat Vondst een brede praktijk heeft op het gebied van (informatie)technologie, data en privacy. Ook vind ik het leuk dat mijn collega’s, net als ik, enthousiast zijn over kennisdeling. Alleen of met mijn collega’s schrijf ik regelmatig artikelen over juridische onderwerpen die wij in onze praktijk tegenkomen, geef ik presentaties en doceer ik (waaronder bij jullie!).

Je hebt onlangs promotie gemaakt tot partner, gefeliciteerd! Zijn je werkzaamheden hier ook door veranderd?

Dank je wel! Eerlijk gezegd was ik de afgelopen jaren al geleidelijk in deze rol gegroeid, dus in de praktijk verandert er niet zoveel in mijn werkzaamheden. Wel denk en beslis ik nu ook mee over het reilen en zeilen op kantoor, erg leuk.

Welke uitdagingen zie je binnen het data -en privacydomein?

De golf aan nieuwe wetgeving die binnen organisaties moet worden geïmplementeerd. Neem alleen al de Data Governance Verordening, de voorgestelde Dataverordening, de Wet inzake digitale diensten en de wetgeving over AI. Ook doorgifte van data buiten de EER blijft een uitdaging.

Welke (toekomstige) ontwikkelingen/trends ontwaar je binnen het digitale domein en welke moeten we hoe dan ook in de gaten houden de komende tijd?

Individuen, maar ook bedrijven, krijgen steeds meer zeggenschap over hun gegevens. Met de inwerkingtreding van de AVG was de zeggenschap van individuen over hun persoonsgegevens al vergroot, maar de voorgestelde Dataverordening verbreedt deze zeggenschap. Individuen en bedrijven krijgen op grond van dit voorstel meer zeggenschap over hun elektronische gegevens – ook andere gegevens dan persoonsgegevens – die met IoT producten en aanverwante diensten worden verzameld. Dit wetsvoorstel is dus belangrijk om in de gaten te houden.

Een andere ontwikkeling die ik zie is dat private organisaties een steeds grotere rol spelen in het afdwingen van de regels uit de AVG, zoals non-profitorganisatie NOYB (geïnitieerd door de Oostenrijkse privacy activist Max Schrems). Als verwerkingsverantwoordelijke heb je niet alleen meer rekening te houden met handhaving door de toezichthouder, maar ook met collectieve acties (massaclaims) door belangenorganisaties.

Als je niet in dit domein werkzaam was, welk beroep had je dan het liefst beoefend?

Ik ben eerlijk gezegd (nog steeds) erg blij met mijn beroepskeuze. De rechtsgebieden waarin ik mij heb gespecialiseerd zijn volop in ontwikkeling en blijven daardoor interessant.

Welk(e) boek/film/documentaire/podcast over data en privacy zou iedereen moeten lezen/bekijken/beluisteren?

Ik kan de serie Black Mirror van harte aanraden.

Artikel delen