Op meerdere plekken in Nederland is het aantal locaties met cameratoezicht de laatste tijd uitgebreid. Recente voorbeelden zijn Amsterdam en Den Haag. Aanleiding voor de maatregel in deze twee steden zijn onder meer explosies, geweldsincidenten, drugshandel en aanhoudende overlast.
De krant meldt dat de camera’s op de volgende locaties zijn geplaatst:
Dillestraat (Floradorp, Amsterdam-Noord) – Naar aanleiding van een ernstig geweldsincident op 6 juni.
Wisseloord (Gein, Amsterdam-Zuidoost) – In reactie op een explosie op 9 juni.
Galjoenstraat (De Banne, Amsterdam-Noord) – Waar eerder op 8 mei een explosie plaatsvond; de periode van toezicht is recent verlengd.
De inzet van cameratoezicht op de Dillestraat en Wisseloord is vastgesteld op een maand, terwijl het toezicht op de Galjoenstraat voor twee maanden geldt. De verlenging daar is gebaseerd op nieuwe informatie die aanleiding geeft tot ‘hernieuwde zorgen over de veiligheid’, aldus de politie.
Ook in Den Haag is het cameratoezicht fors uitgebreid, meldt Omroep West. In wijken waar sprake is van aanhoudende overlast of structurele problematiek, zoals bendegeweld, straatprostitutie en drugshandel, blijven camera’s langdurig aanwezig. In sommige gebieden zelfs tot eind 2029.
Voorbeelden van locaties met langdurig toezicht:
Boekhorststraat en omgeving – Vanwege drugsoverlast en openbare ordeproblemen.
Leyweg en winkelgebied – Na explosies, overvallen en structurele overlast door jeugd en daklozen.
Schipperskwartier (Laak) – Vanwege gewelddadige conflicten tussen rivaliserende jeugdbendes (zoals SK6 en ZQ).
In andere delen van Den Haag, zoals het Tesselseplein, Paul Krugerplein en Wingerd, worden camera’s vooral ingezet om gebiedsverboden en jeugdgroepen te monitoren. In sommige gevallen is er weinig bereidheid tot aangifte onder bewoners, waardoor de gemeente stelt dat camerabeelden een noodzakelijke bron van informatie vormen.