Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Hoe krijgt u uitdrukkelijke toestemming?

ANTWOORD

De betrokkene (degene van wie u gegevens wilt verwerken) moet een uitdrukkelijke verklaring van toestemming geven. Voor de hand ligt dat u hiervoor zorgt met een schriftelijke verklaring van de betrokkene. Om elke twijfel te voorkomen, kunt u die ook laten ondertekenen door de betrokkene. Maar dit is niet de enige manier waarop u uitdrukkelijke toestemming kunt krijgen.

Online verklaring

In een digitale of online context kan een betrokkene de vereiste verklaring verstrekken door een elektronisch formulier in te vullen, een e-mail te sturen, een gescand document met handtekening te uploaden of een elektronische handtekening te zetten.

Website

U kunt ook bezoekers van uw website een scherm aanbieden waarop zij hun uitdrukkelijke toestemming kunnen geven door ‘Ja’ of ‘Nee’ aan te klikken.

Let op: de tekst hierbij moet wel duidelijk de toestemming verwoorden. Bijvoorbeeld: ‘Hierbij geef ik toestemming voor de verwerking van mijn gegevens.’

Ook moet u hierbij natuurlijk genoeg informatie geven aan uw bezoekers over wat u met hun gegevens doet als zij toestemming geven.

Mondelinge verklaring

In theorie kan een mondelinge verklaring ook voldoende zijn, maar daarbij kan het voor u moeilijk zijn om te bewijzen dat u aan alle voorwaarden voor geldige uitdrukkelijke toestemming heeft voldaan.

Meer informatie

Voor meer informatie, zie de AVG-guidelines over toestemming, hoofdstuk 4.