Meestal wel. Het ligt eraan wat de gevolgen van het datalek zijn voor u en andere mensen.
Hebben hackers bijvoorbeeld creditcardgegevens gestolen? Of is er een kopie van uw identiteitsbewijs gelekt? Dan levert dat voor u een groot risico op. Criminelen kunnen bijvoorbeeld aankopen doen op uw naam. Maar ook een gelekt e-mailadres kan gevolgen hebben, want phishing komt steeds vaker voor.
Als er een risico is op vervelende gevolgen, dan moet de organisatie het datalek melden aan de AP. Bij een groot risico moet de organisatie ook aan u laten weten wat er is gebeurd. En wat voor u de gevolgen zijn.
Bent u slachtoffer geworden van een datalek? Afhankelijk van welke gegevens zijn gelekt, kunt u verschillende dingen doen. Verander bijvoorbeeld uw wachtwoorden. Zeker als u op meerdere sites hetzelfde wachtwoord gebruikte. En wees alert op verdachte e-mails of onbekende afschrijvingen op uw bankrekening.
Vermoedt u dat uw gegevens zijn gelekt, maar ontvangt u daarover geen bericht? Neem dan eerst contact op met de organisatie waarover het gaat. U kunt ook een datalektip indienen bij de AP.
Lees ook het verhaal van Gerrit (72) , die te maken kreeg met een datalek én een auto-inbraak.
Bron: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/vraag-van-de-maand/moet-een-organisatie-het-mij-laten-weten-als-mijn-gegevens-zijn-gelekt, geraadpleegd op 20 januari 2025.