Artificiële intelligentie (AI) kan onze samenleving heel wat voordelen opleveren, van betere gezondheidszorg tot beter onderwijs. In het licht van de snelle technologische ontwikkeling van AI moest de EU stappen zetten om die kansen te benutten.
De AI Act van de EU is de eerste uitgebreide AI-wetgeving ter wereld, en is bedoeld om het hoofd te bieden aan risico's voor rechten inzake gezondheid en veiligheid en de grondrechten. De verordening beschermt ook de democratie, de rechtsstaat en het milieu.
Hoewel de meeste AI-systemen weinig tot geen risico opleveren, moeten de risico's van sommige AI-systemen worden aangepakt om ongewenste resultaten te voorkomen.
Zo kan de ondoorzichtigheid van veel algoritmen tot onzekerheid leiden en een obstakel vormen voor de effectieve handhaving van de bestaande wetgeving inzake veiligheid en grondrechten. Om die uitdagingen aan te pakken was wetgeving nodig, die de goede werking van de AI-markt waarborgt middels een adequate aanpak van zowel de baten als de risico's.
Het gaat om toepassingen zoals biometrische identificatiesystemen of beslissingen door AI over belangrijke persoonlijke belangen op het gebied van bijvoorbeeld aanwerving, onderwijs, gezondheidszorg of rechtshandhaving.
Recente ontwikkelingen op het gebied van AI hebben geleid tot een nog krachtigere generatieve AI. Zogenaamde “AI-modellen voor algemene doeleinden” die in tal van AI-systemen worden geïntegreerd, worden te belangrijk voor de economie en de samenleving om ze niet te reguleren. In het licht van mogelijke systeemrisico's voert de EU doeltreffende regels en toezicht in.
Dit is een vertaald bericht.