Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Wanneer mag ik een camera ophangen bij mijn huis?

Vraag & Antwoord

ANTWOORD

U mag een camera, zoals een videodeurbel, ophangen bij uw huis als u zich aan de regels houdt. De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen, zoals uw huis, tuin of auto. U mag dus niet de eigendommen van uw buurtgenoten filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u de openbare weg niet filmen, zoals de stoep of een openbare parkeerplek. Maar soms is het onvermijdelijk dat u meer filmt. Bijvoorbeeld omdat uw voordeur direct grenst aan de openbare weg. In zo’n geval moet u zich aan nog een paar regels houden. Die staan hierna genoemd. Het gaat erom dat u de privacy van anderen zo min mogelijk schendt.

Informeren over camera

U moet mensen die op uw terrein komen informeren dat u hen filmt. Bijvoorbeeld met een bordje waarop staat dat er cameratoezicht is. Heeft u een videodeurbel? Zorg er dan voor dat mensen die bij u willen aanbellen weten dat zij worden gefilmd. Bijvoorbeeld met een sticker. Zodat zij er zelf voor kunnen kiezen om niet aan te bellen als zij liever niet gefilmd willen worden.

Beelden kort of niet bewaren

Bewaar de beelden die uw camera opneemt zo kort mogelijk. Verwijder de beelden zodra u die niet meer nodig heeft. Bijvoorbeeld na 24 uur. Bekijk bij uw camera-instellingen of u de beelden automatisch kunt laten verwijderen. Of sla helemaal geen beelden op. Heeft u een videodeurbel, dan kunt u prima alleen live kijken wie er voor de deur staat op het moment dat er wordt aangebeld. En die beelden niet opslaan.

Beelden niet delen

U mag de beelden niet zomaar delen, bijvoorbeeld door ze op internet te plaatsen. Dat mag alleen als de gefilmde mensen daarvoor toestemming hebben gegeven. Is er een strafbaar feit gepleegd? Dan mag u de beelden natuurlijk wel delen met de politie als u aangifte doet.

Beelden blurren

Is het onvermijdelijk om een stukje van de openbare weg te filmen? Dan kunt u de gezichten van voorbijgangers in de openbare ruimte blurren. Op die manier zijn mensen niet of minder snel herkenbaar.

Beelden beveiligen

Zorg ervoor dat u de beelden van uw camera goed beveiligt. Zodat uw camera niet gehackt kan worden. Dit doet u in ieder geval door een eigen wachtwoord in te stellen. En, als dat kan, ook uw eigen gebruikersnaam. Blijf nooit een door de fabrikant ingesteld wachtwoord gebruiken. Lees verder de handleiding van de camera goed door om te kijken welke opties u kunt instellen om de beelden goed te beveiligen.

Privacyrechten

De mensen die u filmt hebben privacyrechten. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld het recht hebben om de beelden te bekijken die u van hen heeft gemaakt.