Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Het medisch dossier; enkele bewaarkwesties

Met ingang van 1 januari 2020 is de regeling met betrekking tot de bewaartermijn van het medisch dossier en het jeugdhulpdossier gewijzigd. Niet alleen is de bewaartermijn van 15 jaar tot 20 jaar opgetrokken, het aanvangsmoment van de bewaartermijn is ook gewijzigd, waardoor het naleven van deze termijn eenvoudiger is geworden. Tegenwoordig geldt dat de bewaartermijn voor het hele dossier begint te lopen vanaf de laatste wijziging in het dossier. Voorheen ving bij elke vervaardiging (in de jeugdhulp: ook vanaf het tijdstip van ontvangst) van een dossierstuk de bewaartermijn ten aanzien van dat betreffende stuk aan, wat per dossier tot een veelheid van bewaartermijnen en de nodige uitvoeringsproblemen leidde. In de praktijk werd daarom reeds voor de wetswijziging op aangeven van de KNMG uitgegaan van de laatste wijziging van het dossier als begindatum voor de bewaartermijn voor het gehele dossier.

1 August 2024

Juridische artikelen

Juridische artikelen
Inmiddels zijn we 4,5 jaar verder, maar blijken er nog steeds onbeantwoorde juridische en praktische vragen met betrekking tot het bewaren van het medisch dossier en het jeugdhulpdossier te bestaan. In drie opeenvolgende artikelen zullen de volgende vragen ter sprake komen: De wettelijke regelingen met betrekking tot het medisch dossier en het jeugdhulpdossier waren en zijn vrijwel gelijkluidend. Wat hierna over de wettelijke regeling van het medisch dossier wordt gesteld is vrijwel één op één van toepassing op het jeugdhulpdossier. De KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens die hier uitgebreid ter sprake zal komen, ziet echter op artsen en wordt in de jeugdhulpverlening niet formeel als standaard gehanteerd. Het gestelde over deze richtlijn kan dus niet zonder meer worden toegepast op het jeugdhulpdossier. In het navolgende wordt uitsluitend het medisch dossier besproken.

1. De laatste wijziging in het dossier

Niet voorziene consequenties bij een niet medisch-inhoudelijke laatste wijziging

Hoewel de wetswijziging van 2020 een aanzienlijke vereenvoudiging voor de bewaarpraktijk van het medisch dossier met zich meebracht door te bepalen dat de bewaartermijn voor het gehele dossier begint te lopen vanaf het tijdstip waarop de laatste wijziging in het dossier heeft plaatsgevonden (artikel 7:454 lid 3 BW), is daarbij een in de praktijk regelmatig terugkerende vraag onbeantwoord gebleven: geldt deze regeling ook wanneer de laatste wijziging niet de in lid 1 bedoelde ‘gegevens omtrent de gezondheid van de patiënt en de te diens aanzien uitgevoerde verrichtingen’ betreft, zoals een adreswijziging?

Een bevestigend antwoord zou bijvoorbeeld betekenen dat wanneer vlak voor het einde van de — sinds de voorlaatste wijziging aangevangen — bewaartermijn het dossier wordt gewijzigd in verband met een adreswijziging, de bewaartermijn van 20 jaar opnieuw gaat lopen. En wat als in het 39ste jaar opnieuw een dergelijke wijziging plaatsvindt?

Uit de Memorie van Toelichting blijkt niet dat de wetgever deze situaties heeft overwogen[1]. Evenmin is er jurisprudentie of een uitspraak van de tuchtrechter over deze kwestie. De KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens geeft hierover in paragraaf 2.7 ook geen uitsluitsel[3].

Wetssystematiek en -geschiedenis

De wetgever heeft in artikel 7:454 lid 3 BW expliciet een mogelijkheid opgenomen om het dossier langer dan 20 jaar te bewaren indien dit uit ‘de zorg van een goed hulpverlener’ voortvloeit. Daarbij heeft de wetgever vooral medisch-inhoudelijke motieven voor ogen gehad[8][9]. Het lijkt daarom niet aannemelijk dat niet medisch-inhoudelijke wijzigingen onder deze regeling zouden moeten vallen.

Goed hulpverlenerschap / goede zorg

Wanneer het dossier op medische gronden niet langer bewaard hoeft te worden, is het niet noodzakelijk om deze alsnog te bewaren wegens een adreswijziging. Bovendien verzet het beginsel van noodzakelijkheid zich hiertegen, evenals het beginsel van dataminimalisatie[10].

Ook leidt deze interpretatie tot rechtsongelijkheid: patiënten met dezelfde medische situatie zouden verschillende bewaartermijnen kunnen krijgen op basis van administratieve wijzigingen. Dit is in strijd met het gelijkheidsbeginsel uit de KNMG-Gedragscode[11].

Conclusie en aanbevelingen

Een niet medisch-inhoudelijke laatste wijziging van het medisch dossier leidt niet tot een nieuwe aanvang van de bewaartermijn. De wetgever heeft deze situatie klaarblijkelijk niet voorzien, en het verlengen van de termijn is ook niet noodzakelijk voor goede zorg.

Aanbevolen wordt dat de KNMG in de Richtlijn verduidelijkt dat artikel 7:454 lid 3 BW enkel van toepassing is op medisch-inhoudelijke wijzigingen. Daarnaast zou de wetgever bij een herziening (‘WGBO 2.0’) de term ‘laatste wijziging’ expliciet kunnen aanpassen naar ‘laatste medisch-inhoudelijke wijziging’.

Bronvermelding

  1. TK, 2017–2018, 34 994, nr. 3, p. 22 en 25
  2. HR 2 maart 2001, ECLI:NL:HR:2001:AB0377 (Protocol I-arrest)
  3. Versie januari 2024, 2.7 Bewaartermijn van het dossier...
  4. Volgens de Richtlijn heeft de patiënt niet het recht om te verzoeken dat ook deze aantekening wordt vernietigd; p. 52.
  5. Richtlijn, p. 52 en 53.
  6. Zie ook artikel 7:468 BW en 6:248 BW, maar deze blijven hier buiten beschouwing.
  7. Zie ook de Richtlijn, p. 46 onder 2.11.4 en HR 26 augustus 2022, ECLI:NL:PHR:2022:762.
  8. TK, 2017–2018, 34 994, nr. 3, p. 7.
  9. Richtlijn, p. 32.
  10. TK, 1989-1990, 21561, nr. 3, p. 17.
  11. KNMG-Gedragscode voor artsen, februari 2022, p. 10.
  12. Artikel 3.1 en 3.3 Wet basisregistratie personen jo. artikel 39 van het Besluit basisregistratie personen
  13. Op naar een WGBO 2.0, M.C. Ploem, Tijdschrift voor Gezondheidsrecht, 2024 (48) 3.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Martin Hemmer