Meer dan 10.000 Nederlanders hebben zich gemeld bij stichting Consumers United In Court (CUIC) voor de rechtszaak tegen Avast. De stichting eist een schadevergoeding van tussen de 800 en 1.100 euro per persoon. Het schadebedrag dat de stichting claimt is zodoende inmiddels opgelopen tot bijna 10 miljoen euro.
De zaak draait om het Tsjechische antivirusbedrijf Avast. Het bedrijf verzamelde tussen mei 2015 en januari 2020 gebruikersgegevens via haar antivirussoftware en browserextensies. Dan moet je denken aan zaken als surfgeschiedenis, zoekopdrachten, locatiegegevens en online aankopen, maar ook aan bijzondere persoonsgegevens als seksuele voorkeur, religieuze opvatting en affiniteit met politieke partijen.
Via dochteronderneming Jumpshot verkocht Avast deze data aan partijen als Google, Microsoft en Yelp. Zij zouden miljoenen op tafel hebben gelegd om de gegevens te mogen gebruiken om gerichte online advertenties aan te bieden en andere doeleinden. De antivirusontwikkelaar verkocht deze klantgegevens zonder toestemming van haar gebruikers. Daarmee schond het bedrijf de Nederlandse en Europese privacywetgeving.
Eerder deze maand maakte stichting CUIC bekend een rechtszaak te starten tegen Avast voor het onrechtmatig verzamelen en verkopen van gebruikersdata. Wereldwijd gebruikten 435 miljoen mensen de software van de antivirusmaker, waaronder zo’n 5 miljoen Nederlanders. Sinds de aankondiging van de rechtszaak hebben meer dan 10.000 Nederlanders zich aangemeld.
Stichting CUIC en Avast zaten onlangs met elkaar om tafel, maar het gesprek leidde niet tot het gewenste resultaat. “Het is bizar dat uitgerekend Avast, een bedrijf dat staat voor online veiligheid, zo collectief misbruik heeft gemaakt van ons vertrouwen. Het is de omgekeerde wereld. Je installeert een antivirusprogramma om je pc te beveiligen, en je krijgt er spionage voor terug. Wij vinden dit een groot schandaal”, zo vertelt een woordvoerder tegenover het AD.
De stichting eist een schadevergoeding tussen de 800 en 1.100 euro per Nederlander die zich voor de rechtszaak aanmeldt. Door het hoge aantal aanmeldingen ligt het totale schadebedrag inmiddels op bijna 10 miljoen euro.
Avast heeft weliswaar excuses aangeboden voor de verkoop van gebruikersdata, maar dat is volgens stichting CUIC niet voldoende. “Je moet niet kunnen wegkomen met dit soort praktijken waar willens en wetens geld is verdiend aan privacyschending. Mensen hebben geen idee aan wie hun gegevens allemaal verkocht zijn door Avast en waarvoor ze nu worden gebruikt. Daarvoor is een ‘sorry’ niet genoeg, anders verandert er nooit iets.”
Naast een schadevergoeding zegt de stichting met de rechtszaak meer bewustwording te creëren bij ‘datagraaiers’. “Voor veel bedrijven is privacy een sluitstuk in plaats van een essentiële factor bij het ontwerpen van software. Er zijn ook nog steeds bedrijven die niet om uitdrukkelijke toestemming vragen voordat ze uw gegevens gebruiken voor doeleinden die niet eenvoudig en duidelijk aan de gebruiker worden gepresenteerd.”
De stichting verwacht dat de massaschadeclaim tegen Avast enkele jaren zal duren. Iedereen die Avast gebruikte tussen 2015 en 2020 kan zich gratis aanmelden. De rechtszaak wordt gefinancierd door Omni Bridgeway, een Zwitsers advocatenkantoor. Bij winst krijgt het kantoor tussen de 10 en 25 procent van de opbrengst.