Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

1e stap naar compleet Stelsel Toegang gezet

Met de 1e release op weg naar het Stelsel Toegang komt ‘wettelijk vertegenwoordigen ouderlijk gezag’ beschikbaar voor dienstverleners. Dat gebeurt via de bestaande publieke routeringsvoorziening ToegangsVerleningService (TVS). Met het Stelsel Toegang kunnen dienstverleners zo eenvoudig mogelijk aansluiten op alle huidige en toekomstig erkende inlogmiddelen. Naar verwachting wordt de 1e release vanaf de 2e helft van 2025 gefaseerd uitgerold. Wat betekent deze 1e etappe voor dienstverleners?

Digitale Overheid 15 januari 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Even terug: wat moet van de wet?

Volgens de Wet digitale overheid (Wdo) moeten publieke dienstverleners hun diensten classificeren naar het juiste betrouwbaarheidsniveau. Gevoelige informatie hoort immers achter een hoger betrouwbaarheidsniveau. Ook verplicht de wet dienstverleners alle erkende inlogmiddelen te accepteren; de acceptatieplicht. Door aan te sluiten op het stelsel voldoen dienstverleners aan de wet. Release 1 is de 1e stap naar een compleet Stelsel Toegang.

Wat gebeurt er in release 1?

In de 1e release worden de huidige inlogmiddelen DigiD, eIDAS en eHerkenning in hun bestaande staat ontsloten, aangevuld met de functionaliteit voor wettelijke vertegenwoordiging ouderlijk gezag. Dat gebeurt in 1e instantie via de bestaande publieke routeringsvoorziening ToegangsVerleningService (TVS). Het ministerie van BZK werkt eraan dit ook mogelijk te maken via private ontsluitende diensten.

Is TVS verplicht?

Dienstverleners zijn niet verplicht om TVS te gebruiken. Er zijn straks 3 mogelijkheden om aan te sluiten op het Stelsel Toegang. Elke organisatie kiest zelf wat voor hen het beste scenario is:

  1. Aansluiten via de publieke routeringsvoorziening TVS op de voorzieningen;

  2. Zelf aansluiten via een private ontsluitende dienst op de voorzieningen;

  3. Zelf met een eigen ontsluitende dienst aansluiten op de voorzieningen.

Waarom ontsluitende diensten en niet rechtstreeks aansluiten op authenticatiediensten?

In de Wdo is opgenomen dat een burger of bedrijf, naast DigiD of eHerkenning, andere erkende inlogmiddelen kan gebruiken om bij verschillende overheidsdienstverleners in te loggen. Voor dienstverleners geldt een acceptatieplicht. Publieke dienstverleners moeten daardoor op meer inlogmiddelen in het burger- en bedrijvendomein aansluiten dan ze nu doen.

In een ideale situatie zou elke dienstverlener met 1 technische marktconforme aansluiting aangesloten kunnen worden op alle aanbieders in het stelsel. BZK verwacht niet dat deze ideale situatie op korte termijn te realiseren is. Dat heeft 2 oorzaken:

  • De huidige aanbieders hebben nog verschillende technische invullingen, waardoor migratie naar 1 technische invulling meerdere jaren zou duren;

  • Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Het is maar de vraag of er gedurende een langere tijd 1 technische standaard afgedwongen kan worden. Daarbij ontstaan er ook nieuwe marktstandaarden.

BZK kiest er daarom voor de dienstportalen van een dienstverlener niet rechtstreeks aan te sluiten, maar een ontkoppelpunt te creëren tussen de dienstportalen en de aanbieders. Dit ontkoppelpunt regelt dat aanbieders een eigen aansluitstrategie en -technologie kunnen inzetten per dienstportaal. Ook worden hierdoor toekomstige veranderingen ondervangen.

Wat betekent de toevoeging van wettelijke vertegenwoordiging ouderlijk gezag?

Het Stelsel Toegang krijgt in release 1 een nieuwe versie van een Bevoegdheidsverklaringsdienst waarop dienstverleners via de TVS kunnen aansluiten. Het gaat om de functionaliteit ouderlijk gezag waarmee het ouderlijk gezag voor kinderen van 11 jaar of jonger kan worden vastgesteld. Met deze Bevoegdheidsverklaringsdienst ouderlijk gezag (BVD OG) kunnen dienstverleners bepalen of een persoon bevoegd is om iemand anders (wettelijk) te vertegenwoordigen. Ouders kunnen dan digitaal inloggen en digitaal zaken doen namens hun kind van 11 jaar of jonger. Met deze functionaliteit wordt voorlopig vooral de zorgsector bediend. Daar geldt domeinspecifieke wetgeving met afwijkende leeftijden. In volgende releases van het Stelsel Toegang wordt de functionaliteit van de Bevoegdheidsverklaringsdienst verder uitgebreid.

Wil je meer weten?

Meld je dan aan voor een van de inloopsessies waarin BZK meer uitleg geeft. En waar al je al je vragen kunt stellen om meer zicht te krijgen op het Stelsel Toegang.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.