Informatie opzoeken, afspraken maken, officiële documenten aanvragen of ontvangen; een aantal voorbeelden van hoe overheidswebsites en websites van publieke instanties worden gebruikt. In 2022 deed het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoek naar het ICT-gebruik van huishoudens en personen. Hieruit blijkt dat 90% van de bevolking van 16 tot 75 jaar gebruikmaakt van de digitale overheid.
Hiermee staat Nederland op de derde plek van alle EU-landen. Alleen in Zweden en Denemarken lag het gebruik nog hoger, respectievelijk 95% en 97%. Het EU-gemiddelde was in 2022 68%.
Onder overheidswebsites vallen websites van overheidsinstanties waar je bijvoorbeeld een subsidie kunt aanvragen en belastingaangifte kunt doen. Websites van publieke instanties worden ook gezien als overheidswebsites. Denk aan energieleveranciers, gezondheids- en onderwijsinstellingen en bibliotheken.
90% is een mooi percentage, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ruim 4 op de 10 mensen die gebruikmaakten van de digitale overheid ervaarden problemen. Technische problemen, gebruiksonvriendelijkheid en het gebruik van moeilijke woorden werden het meest genoemd in het onderzoek.