Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

90% van de bevolking maakt gebruik van de digitale overheid

Informatie opzoeken, afspraken maken, officiële documenten aanvragen of ontvangen; een aantal voorbeelden van hoe overheidswebsites en websites van publieke instanties worden gebruikt. In 2022 deed het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoek naar het ICT-gebruik van huishoudens en personen. Hieruit blijkt dat 90% van de bevolking van 16 tot 75 jaar gebruikmaakt van de digitale overheid.

Digitale Overheid 28 september 2023

Nederland in de top 3

Hiermee staat Nederland op de derde plek van alle EU-landen. Alleen in Zweden en Denemarken lag het gebruik nog hoger, respectievelijk 95% en 97%. Het EU-gemiddelde was in 2022 68%.

Digitale overheid

Onder overheidswebsites vallen websites van overheidsinstanties waar je bijvoorbeeld een subsidie kunt aanvragen en belastingaangifte kunt doen. Websites van publieke instanties worden ook gezien als overheidswebsites. Denk aan energieleveranciers, gezondheids- en onderwijsinstellingen en bibliotheken.

Ruimte voor verbetering

90% is een mooi percentage, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ruim 4 op de 10 mensen die gebruikmaakten van de digitale overheid ervaarden problemen. Technische problemen, gebruiksonvriendelijkheid en het gebruik van moeilijke woorden werden het meest genoemd in het onderzoek.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.