Cybercriminelen maken veel gebruik van AI-tools, zoals ChatGPT, om frauduleuze mails te maken. Deze phishingmails zijn niet van echte mails te onderscheiden. Het AD heeft dit afgelopen woensdag gepubliceerd.
Vooral ouderen en onervaren ondernemers zijn een gemakkelijk doelwit volgens experts. “We zitten in een tijdsgeest waarin technologie zich in een ongekend tempo ontwikkelt, waardoor mensen moeite hebben om bij te blijven”, licht Dave Maasland toe. Hij is CEO van het digitale beveiligingsbedrijf Eset Nederland. Tot voor kort waren phishingmails redelijk makkelijk te herkennen vanwege het gebrekkige taalgebruik.
Het gebruik van AI door criminelen vormt een alsmaar grotere dreiging. Er komen steeds meer AI-tools op de markt en ze worden steeds slimmer. Criminelen ontwikkelen zelfs bewust chatbots om mensen te bedriegen. Ook is het mogelijk om met AI iemands stem na te bootsen en op deze manier mensen op te lichten. De roep om actie vanuit de overheid klinkt steeds luider. Hyperlinks naar echte overheidssites zouden duidelijk herkenbaar gemaakt moeten worden. Ook zouden mensen actief geïnformeerd moeten worden over de risico’s van chatbots.