Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

‘AI verandert de wereld, de vraag is hoe’

De grote volgende revolutie is Artificial Intelligence (AI). Het kan ons leven makkelijker maken, maar tegelijkertijd zijn er risico’s aan verbonden. “We moeten aan de slag met de maatschappelijke impact van AI, zodat het in onze samenleving komt op een manier die wij acceptabel vinden”, zegt Erasmus Professor Moniek Buijzen (1). Samen met studenten, kunstenaars en bewoners van Rotterdam-Zuid vertelt zij over hoe we met kunst de kloof tussen burgers en AI verkleinen.

Erasmus Universiteit Rotterdam 8 feb 2023

“AI gaat de wereld veranderen, de vraag is vooral: hoe?”, zegt student Aki NegateOpent extern (3). Hij is actief bij AICONO (4), een project dat Rotterdammers, kunstenaars en wetenschappers met elkaar verbindt op een gelijkwaardige manier. Het doel is iedereen vertrouwd maken met AI, wat je ermee kunt en vooral wat je er mee wilt. “Zodat het niet voor mensen bepaald wordt, maar zij het kunnen bepalen voor zichzelf.”

Aki Negate en Moniek Buijzen vertellen over hoe AICON de verbinding maakt (1)

AI maakt één stadsgezicht van alle bewoners

Farshida Zafar (5), toen directeur Erasmus X (6) en nu van Erasmus Centre for Entrepreneurship, verbindt bewoners, kunstenaars en studenten in het HefHouse op Rotterdam-Zuid: “om ze mee te nemen in het verhaal, zodat AI hen niet overkomt.” Onder leiding van kunstenaar Peim van der Sloot (7) maken bewoners zelfportretten. Die worden gedigitaliseerd en met behulp van AI worden al die zelfportretten samengevoegd tot één portret: het stadsgezicht. “Door dit project hebben we ontdekt dat Artificial Intelligence van ons allemaal is”, zegt Harun Senih Sevinc (8), student en bewoner van Rotterdam-Zuid.

Bekijk hoe het stadsgezicht tot stand komt:

Wij helpen AI om ons verder te helpen

Burhan Carlak (9), sociaal ondernemer op Rotterdam-Zuid, gebruikt AI om de balans in zijn koraal te optimaliseren. Hij stapte bij AICON binnen om AI beter te begrijpen en hoe het ons kan versterken in wat wij al doen. Een perfect voorbeeld van hoe AI de dingen beter maakt en ons verder helpt, volgens Farshida Zafar: “Op basis van bepaalde datasets kan AI conclusies of oplossingen aandragen die wijzelf niet zo snel hadden bedacht.” 
Bekijk het verhaal van Burhan Carlak en Farshida Zafar bij AICON:

  1. https://www.eur.nl/people/moniek-buijzen

  2. https://www.linkedin.com/in/aki-negate/

  3. AICON

  4. https://www.linkedin.com/in/farshida-zafar-aa938325/

  5. Main

  6. https://www.linkedin.com/in/peim-van-der-sloot-8a19071b9/

  7. https://www.linkedin.com/in/harun-senih-sevinc-307478234/

  8. https://www.linkedin.com/in/burhan-carlak-88a4594b/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.