Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

‘Ajax fans’ hacken Twitter account Eindhovens Dagblad

De Twitter account van het Eindhovens Dagblad is gehackt, zogenaamd door ‘Ajax fans’. Daarbij is de profielfoto vervangen door het logo van de Amsterdamse voetbalclub en verschijnen er allerlei vreemde tweets over de Partij voor de Vrijheid (PVV) en Forum voor Democratie (FvD). Het dagblad zegt er alles aan te doen om de controle over de account weer terug te krijgen.

VPN Gids 7 november 2022

Dat laat het Eindhovens Dagblad (1)  (ED) weten op haar eigen website.

Hackers zeggen ‘gewoon even een beetje lol te maken’

De hack vond plaats op zondagavond rond 18:30. Inmiddels zijn we ruim een halve dag verder en het account is nog altijd in handen van de hackers. Aanvankelijk verschenen er tweets over de voetbalwedstrijd Ajax – PSV op de tijdlijn, maar op een gegeven moment verschoof de focus naar politieke thema’s als immigratie, LHBTI en klimaat. Ook Geert Wilders, Thierry Baudet en hun fracties PVV en FvD werden regelmatig genoemd in tweets, met het verzoek om op deze politici of partijen te stemmen.

De daders zeggen geen kwaad in de zin te hebben en gewoon ‘een lolletje’ te maken. “Tuurlijk. We konden dit account ook gebruiken om mensen op te lichten. Maar zo ver gaan we niet… Gewoon even een beetje lol maken!”, zo schrijven de hackers (2). Meer dan eens verwijzen ze naar het Telegram account Twitter Hackers (3). Op het moment van schrijven telt dit profiel 201 subscribers.

De profielfoto van het Eindhovens Dagblad is vervangen door het logo van voetbalclub Ajax. De naam van de account is veranderd in ‘Eindhovens Dagblad (D66 AANHANGER)’. De locatie is eveneens gewijzigd van Eindhoven naar De Wallen. In de biografie van de Twitter account staat ‘Stem op de #PVV of op #FVD! – Groetjes een D66 aanhanger’.

NVJ: ‘Dit is een dure les’

Joris Roes, hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad, zegt dat het dagblad er alles aan doen om de controle terug te krijgen over de account. “We doen er alles aan om dit ongedaan te maken. We hebben nog geen idee wat er achter zit. Ja, het heet nu AJAX Fans, maar het is natuurlijk maar de vraag of die er daadwerkelijk achter zitten”, zo zegt hij op de website van het Eindhovens Dagblad.

Tegelijkertijd zegt de hoofdredacteur zich geen zorgen te maken over de hack. “Ieder weldenkend mens die nu leest wat er via het Twitter account wordt verspreid, ziet direct dat dit niet van ons afkomstig kan zijn.” Wanneer het dagblad denkt zelf weer tweets te kunnen publiceren, is onbekend.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), zegt dat dit “een dure les” is waaruit blijkt hoe belangrijk het is om een online account goed te beveiligen. “Ook al gaat het mogelijk om een slechte grap, voor een medium als het Eindhovens Dagblad doet het afbreuk aan hun betrouwbaarheid als journalistieke titel en is dit heel schadelijk”, zegt hij tegen het Eindhovens Dagblad.

Halsema: ‘De maat is vol’

Hoe de hack heeft kunnen plaatsvinden is vooralsnog onbekend. Een mogelijkheid is dat de Twitter account een zwak wachtwoord (4) gebruikte dat de hackers wisten te raden. Of de account was beschermd met tweestapsverificatie (5), een beveiligingsoptie die Twitter aanbiedt, is onduidelijk. Dan heb je naast een gebruikersnaam en wachtwoord ook een toegangscode nodig. Deze wordt per sms of met een authenticatieapplicatie aangemaakt en verstuurd. Inbreken op een online account is daardoor nagenoeg onmogelijk.

Of de hack iets te maken heeft met de protestactie van PSV supporters, is onbekend. Fans van de Eindhovense voetbalclub hingen in de nacht van vrijdag op zaterdag een spandoek op bij de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. “Van supporters pesten wordt je [sic] blij, je zoon is een crimineel, niet wij. De PSV supporters”, zo stond er op het spandoek. Aanleiding voor deze actie was het besluit van Halsema om geen PSV supporters toe te laten bij de wedstrijd tegen Ajax afgelopen weekend.

Bij het duel om de Johan Cruijff Schaal afgelopen augustus ging het goed mis. PSV supporters scandeerden antisemitische spreekkoren en vernielden veiligheidsnetten en toiletten. “De maat is vol”, zo schreef Halsema aan Marcel Brandts, de directeur bij PSV.

In een schriftelijke reactie veroordeelden de gemeenteraad en het college van B&W de teksten op het spandoek van de PSV supporters.

  1. https://www.ed.nl/eindhoven/twitteraccount-van-eindhovens-dagblad-is-gehackt~a793aa89/

  2. twitter.com/ED_Eindhoven/status/1589320995961438209

  3. https://t.me/+vIAaoXHXpv80YjI0

  4. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/surfen/veilige-wachtwoorden-maken-en-beheren/

  5. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/surfen/wat-is-twee-staps-verificatie/

  6. https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/verklaring-gemeenteraad-college/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.