Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Amazon schikt privacyzaken voor 30,8 miljoen dollar

Amazon legt een bedrag van 30,8 miljoen dollar op tafel om een einde te maken aan twee privacyzaken. De ene zaak gaat over een voormalige medewerker die de Ring deurbelcamera gebruikte om maandenlang vrouwelijke klanten te bespioneren. In de andere zaak verzamelde de online retailer informatie van kinderen onder de dertien jaar via de smart speaker Alexa. Diverse Amerikaanse media schrijven over de schikking, waaronder persbureau Reuters.

vpngids 1 juni 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

FTC verwijt Amazon ‘te ruime toegang en lakse houding’

De Federal Trade Commission (FTC) spande een rechtszaak aan tegen Amazon vanwege vermeende privacyinbreuken. Het begon met de acquisitie van deurbelfabrikant Ring in april 2018. De toezichthouder beweerde dat Amazon-medewerkers onbeperkt toegang hadden tot privacygevoelige videobeelden van klanten. Een oud-werknemer maakte daar in 2017 misbruik van door maandenlang ten minste 81 vrouwelijke klanten te bespioneren door camera’s in slaapkamers en badkamers te plaatsen.

“Als gevolg van deze te ruime toegang en lakse houding ten aanzien van privacy en beveiliging, konden werknemers en externe partijen gevoelige videogegevens van klanten bekijken, downloaden en overdragen”, zo zegt de FTC in een verklaring. De handelswaakhond vindt dat Amazon na de overname van Ring te weinig heeft gedaan om een einde te maken aan de bestaande privacyproblemen.

Om een einde te maken aan deze zaak, heeft Amazon een schikking getroffen met de FTC. Het bedrijf van multimiljardair Jeff Bezos betaalt hiervoor een bedrag van 5,8 miljoen dollar.

Amazon gebruikte stemopnamen van kinderen om Alexa te trainen

In een andere privacyzaak zei de FTC dat Amazon de privacyregels aan haar laars lapte door via smart speaker Alexa informatie van kinderen van dertien jaar en jonger te verzamelen, zonder expliciete toestemming van de ouders. Daarnaast misleidde het bedrijf klanten door te beloven gesprekken en locatiegegevens op verzoek te wissen. In werkelijkheid deed de retailer dat niet. Tot slot bewaarde Amazon gegevens langer dan noodzakelijk.

“De onwettig bewaarde stemopnames boden Amazon een waardevolle database voor het trainen van het Alexa algoritme om kinderen te begrijpen, wat ten koste ging van de privacy van kinderen”, aldus de FTC. Beide partijen zijn overeengekomen om 25 miljoen dollar te betalen om een einde te maken aan de beschuldigingen.

Als je beide boetebedragen bij elkaar optelt, kom je uit op een bedrag van 30,8 miljoen dollar. Dat is omgerekend ruim 28,8 miljoen euro.

Amazon ontkent de wet te hebben overtreden

FTC-commissaris Alvaro Bedoya vertelt tegenover persbureau Reuters dat de schikkingen een boodschap moeten sturen naar techbedrijven en dat hun behoefte om gegevens te verzamelen geen excuus is om de wet te overtreden. “Dit is een zeer duidelijk signaal aan hen”, zo zegt hij.

Amazon legt zich neer bij de schikking, al is het bedrijf het er niet mee eens. “Hoewel we het niet eens zijn met de beweringen van de FTC over zowel Alexa als Ring, en ontkennen de wet te hebben overtreden, laten deze schikkingen deze zaken achter ons”, zegt een woordvoerder in een verklaring aan Reuters.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.