Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Amsterdam UMC gebruikt AI om IC-patiënten te ontslaan

Is het verantwoord om een patiënt die op de Intensive Care (IC) ligt over te plaatsen naar de verpleegafdeling? Het besluit van de arts wordt voortaan ondersteund door artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie. Daarmee loopt het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC) voor op de rest.

VPN Gids 25 augustus 2022

Dat laat het Amsterdamse ziekenhuis weten in een persverklaring (1).

‘Inzet IC-bedden optimaal inzetten’

Het Amsterdam UMC benadrukt dat het overbrengen van een IC-patiënt risico’s met zich meebrengt. Te vroeg verplaatsen kan betekenen dat de gezondheid van de patiënt achteruit gaat. Hem terugbrengen naar de IC vergroot de kans op overlijden. Door een patiënt te lang op de IC te laten verblijven, neemt hij mogelijk een bed in beslag die een ander beter had kunnen gebruiken.

“Allemaal erg onwenselijk met het relatief lage aantal IC-bedden in Nederland, een gebrek aan IC-verpleegkundigen en hoog ziekteverzuim sinds corona”, zegt Paul Elbers, intensivist in het Amsterdam UMC. Met een mogelijke nieuwe coronagolf voor de boeg, is het optimaal inzetten van IC-bedden van groot belang.

Zo werkt de software

Elbers en zijn collega Patrick Thoral bedachten samen met softwareontwikkelaar Pacmed iets om de verplaatsing van IC-patiënten te verbeteren: Pacmed Critical. De software verzamelt in real-time informatie van IC-patiënten. Kunstmatige intelligentie vergelijkt deze gegevens met die van duizenden patiënten die in het verleden op de IC hebben gelegen. De software voorspelt aan de hand van deze data hoe groot de kans is dat een patiënt binnen een week opnieuw op de IC belandt.

Pacmed Critical toont niet alleen de uitkomst van de voorspelling: het laat tevens een lijst van factoren zien waarop de voorspelling is gebaseerd. Uiteindelijk is het aan de intensivist of hij dit advies opvolgt, of op zijn gevoel afgaat. Thoral legt uit dat hij de uitkomst van de software als een second opinion ziet. “En door te onderzoeken hoe de software in de praktijk gebruikt wordt, willen we de waarde voor patiënten en zorgverleners verder verhogen.”

Om Pacmed Critical te ontwikkelen, gebruikten de ontwikkelaars gepseudonimiseerde (2) patiëntgegevens van zo’n 25.000 mensen die recentelijk op de IC zijn behandeld.

Amsterdam UMC heeft wereldprimeur, Pacmed klaar om verder op te schalen

Het aantal heropnames van de verpleegafdeling naar de IC ligt in ons land tussen de 5 en 10 procent. Albers en Thoral hopen met de software dit percentage terug te dringen. De intensivisten zeggen met Pacmed Critical een wereldwijde primeur te hebben. “Voor zover ik weet is het de enige medische beslisondersteuning op basis van artificial intelligence die op deze manier in een ziekenhuis gebruikt wordt. Ik bedoel dan beslisondersteuning aan het bed van de IC-patiënt, waarbij algoritmes en ontwikkelde modellen rechtstreeks en in real-time gevoed worden met gegevens uit het elektronisch patiëntendossier”, vertelt Thoral.

“Een enorme mijlpaal”, zo noemt Wouter Kroese van Pacmed de software. “Het is ontzettend belangrijk dat AI nu eindelijk de stap naar de medische praktijk maakt. Dat moet verantwoord en veilig gebeuren. Samen met Amsterdam UMC hebben we daar alle noodzakelijke stappen voor genomen. En we voldoen aan alle regelgeving om de software als medisch hulpmiddel in te kunnen zetten. We zijn klaar om op te schalen en de software uit te breiden, zodat deze in heel Nederland en daarbuiten de capaciteits- en personeelsuitdagingen in de ziekenhuizen kan helpen oplossen.”

  1. https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/wereldprimeur-artificial-intelligence-ondersteunt-artsen-bij-beslissing-ontslag-ic-patient.htm

  2. https://www.vpngids.nl/privacy/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.