Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

AP kritisch op overheidsorganisaties: AVG wordt vaak als hindernis gezien

Uit het onlangs verschenen Sectorbeeld Overheid van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijkt dat de kennis over privacywetten en – regelgeving binnen overheidsorganisaties te wensen overlaat.

Informatiebeveiliging Nederland 16 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Veiligheidsdomein

In sommige gevallen staat de positie van de functionaris gegevensbescherming (FG) zelfs onder druk. Overheidsorganisaties overschrijden soms bewust de grenzen van de AVG. “Gemeenten hebben niet alleen als taak de openbare orde in de fysieke ruimte te handhaven, maar dienen ook de belangen van burgers in de digitale ruimte te respecteren”, aldus het sectorbeeld. De privacytoezichthouder is bezorgd over de privacycultuur binnen gemeenten. Vooral in het veiligheidsdomein wordt de AVG vaak als een hindernis gezien.

Cameratoezicht

De AP wijst op het toenemend gebruik van (mobiel) cameratoezicht. “Het (tijdelijk) filmen van openbare gebieden kan een enorme impact hebben op de privacy van burgers. Het is dan ook zaak dat cameratoezicht altijd aan de vereisten van ‘subsidiariteit’ en ‘proportionaliteit’ voldoet”, aldus de AP.

Klik hier voor het Sectorbeeld Overheid van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.