Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

AP rondt onderzoek naar Google Analytics af

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft zijn onderzoek naar Google Analytics afgerond. Of het statistiekpakket van Google in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), horen we pas in de loop van het jaar. Dat betekent mogelijk dat bedrijven en organisaties in de nabije toekomst mogelijk het programma niet meer mogen gebruiken.

VPN Gids 1 jun 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder tegenover Nu.nl (1).

Europese toezichthouders zetten vraagtekens bij gebruik Google Analytics

Het gebruik van Google Analytics staat al een tijdje ter discussie. De Datenschutzbehörde (DSB) zei als eerste nationale toezichthouder dat het gebruik van de software om websitestatistieken bij te houden in strijd is met de Europese privacywetgeving. De Oostenrijkse toezichthouder was van mening dat de analysesoftware van Google voortdurend IP-adressen en cookiegegevens van internetgebruikers verzamelt en opslaat op servers in de VS.

Niet veel later trok de Noorse toezichthouder EDPS een vergelijkbare conclusie. De privacywaakhond wijst erop dat Google Analytics IP-adressen verzamelt die te herleiden zijn naar individuele gebruikers. Het is mogelijk om IP-adressen te maskeren, maar dat lost het probleem volgens de toezichthouder niet op. Dat komt omdat Google Analytics ook cookiegegevens verzamelt. Daarmee is het mogelijk om gebruikersdata te koppelen aan gebruikers als zij zijn ingelogd op hun Google account. Dat is in strijd met de Europese privacywetgeving, en dus illegaal.

Ook de Franse toezichthouder CNIL heeft moeite waarop data van websitebezoekers naar de VS worden gestuurd en daar verwerkt. “Hoewel Google verschillende maatregelen heeft opgesteld om dataverzending naar andere landen te reguleren, zijn deze niet voldoende om de toegang door Amerikaanse inlichtingendiensten te beschermen”, aldus de CNIL

AP presenteert ‘in de loop van dit jaar’ zijn conclusies

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwde in januari dat het gebruik van Google Analytics ‘mogelijk binnenkort’ niet langer is toegestaan. Deze waarschuwing is nog altijd te vinden op de website van de toezichthouder. De AP startte een onderzoek naar het gebruik van Google Analytics in Nederland door twee websites. Om welke sites het gaat is onbekend.

Het onderzoek is inmiddels afgerond, zo laat een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens weten aan NU.nl. “De resultaten liggen bij de afdeling Handhaven van de AP. Die afdeling controleert het onderzoek en geeft de onderzochte websites en Google de kans om te reageren.” De afdeling beslist tevens of Google een boete krijgt of niet.

Volgens de woordvoerder is het nu nog te vroeg om daar een uitspraak over te doen. Hij wijst erop dat de toezichthouder “in de loop van dit jaar” zijn conclusies presenteert. Dan weten we zeker of website-eigenaren in Nederland Google Analytics mogen gebruiken om het gedrag van hun bezoekers in kaart te brengen.

Google in de verdediging

Google bijt van zich af en verdedigt het gebruik van het statistiekprogramma in Europa. Via een blog schreef de zoekmachinegigant dat IP-adressen geanonimiseerd kunnen worden. Daarvoor moeten zij een algemene sitetag (gtaj.js) aan het <HEAD>-gedeelte van hun site toevoegen.

Tevens benadrukte de zoekreus dat Google Analytics niet gebruikt kan worden om mensen op het internet of in applicaties te monitoren, of gebruikersprofielen te maken. “Google Analytics helpt eigenaren van websites en apps te begrijpen hoe hun gebruikers omgaan met hun sites en apps, en alleen met hun sites en apps”, benadrukte het techbedrijf. De data die Google Analytics verzamelt kunnen bovendien niet gebruikt worden om bezoekers te identificeren.

Verder zei de zoekmachinegigant dat bedrijven en organisaties zelf verantwoordelijk zijn welke data ze verzamelen met Google Analytics. Google biedt hen allerlei tools om aan de lokale of regionale wet- en regelgeving te voldoen, waaronder de AVG. Met behulp van browser add-ons hebben internetgebruikers bovendien zelf de controle om de analysesoftware van Google uit te schakelen.

Tot slot kan Google Analytics niet gebruikt worden om gerichte advertenties gebaseerd op bijzondere persoonsgegevens te tonen. Dan moet je denken aan advertenties over gezondheid, etniciteit, politieke voorkeur of seksuele geaardheid.

  1. https://www.nu.nl/tech/6203705/nog-onduidelijk-of-google-analytics-in-nederland-gebruikt-mag-blijven-worden.html

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.