Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

AP start onderzoek naar GirlsReview wegens privacyschending

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft tientallen klachten ontvangen van sekswerkers over de website GirlsReview.nl. Op het forum worden zonder toestemming persoonlijke gegevens van vrouwen gedeeld, wat in strijd is met de Europese privacywetgeving. De eigenaar van de site zegt zich niet te herkennen in beeld dat sekswerkers schetsen en hun klachten serieus te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS, die vijf sekswerkers, de toezichthouder en GirlsReview.nl sprak.

29 januari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Munnik: ‘Gevaarlijk dat gegevens van sekswerkers op straat liggen’

GirlsReview.nl is een online forum waar bezoekers recensies en ervaringen met sekswerkers, escorts, clubs en massagesalons kunnen lezen en plaatsen. De site bevat tevens rubrieken waar bezoekers elkaar helpen om specifieke sekswerkers te vinden, zoals ‘Waar zit deze dame nu’. Ze onthullen niet alleen de locatie van de vrouw in kwestie, maar ook de nieuwe werknaam.

Ook worden er onwaarheden en valse beweringen gedaan in deze rubriek. Volgens de NOS staat er bijvoorbeeld onterecht dat anale seks zonder condoom mogelijk is, of dat iemand het lekker vindt om ‘stevig aangepakt te worden’. Sekswerkers worden vervolgens geconfronteerd met teleurgestelde mannen die bepaalde (extreme) seksfantasieën willen uitleven. Als ze dan ‘nee’ te horen krijgen, kan de situatie escaleren.

“Door GirlsReview komen gegevens van sekswerkers op straat te liggen en dat is erg gevaarlijk. Ook hebben de sekswerkers weinig mogelijkheden om recensies te laten verwijderen als daar dingen in staan die gewoonweg niet kloppen”, zegt Iris de Munnik van de Klachtenbalie, een door de overheid gesubsidieerd steunpunt waar sekswerkers klachten kunnen indienen en gewelddadige incidenten melden.

AP: ‘Seksuele gedragingen zijn bijzondere persoonsgegevens’

De Munnik zegt al langere tijd bezig te zijn met een jurist om sekswerkers te ondersteunen, maar dat GirlsReview niet meewerkt. “Soms krijgen ze geen reactie, soms ook krijgen ze een reactie waarin onbeschoft taalgebruik wordt gebruikt en waarmee een oplossing geen stap dichterbij komt. Sekswerkers hebben nadrukkelijk dezelfde rechten als andere ondernemers. Het schenden van hun privacy is net zo goed strafbaar.”

De Autoriteit Persoonsgegevens bevestigt dat ze tientallen meldingen van sekswerkers heeft ontvangen en daarom een onderzoek is gestart. “Als ik er van de buitenkant naar kijk, dan maak ik mij zorgen. Je mag persoonlijke gegevens van een ander niet delen. Seksuele gedragingen vallen onder bijzondere persoonsgegevens en daar is de wet nog veel strenger over. Die zijn echt heel privé”, zo zegt Monique Verdier, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Op de uitkomsten van het onderzoek wil ze niet vooruitlopen.

Het is niet de eerste keer dat de toezichthouder onderzoek doet naar mogelijke privacyschendingen van sekswerkers. De voorganger van GirlsReview, Hookers.nl, kwam in het vizier van de Autoriteit Persoonsgegevens toen er in 2019 een datalek plaatsvond. Een hacker slaagde erin om gebruikersnamen, e-mailadressen en IP-adressen van 250.000 forumleden buit te maken. In de zomer van 2021 gooide de site de handdoek in de ring, omdat de AP eiste dat recensies met persoonlijke gegevens niet gekoppeld mochten worden aan advertenties van dezelfde sekswerker.

GirlsReview: ‘Wij nemen klachten van sekswerkers serieus’

GirlsReview laat in een reactie weten zich ‘totaal niet te herkennen’ in het beeld dat de sekswerkers schetsen. De eigenaar van het forum zegt dat er wekelijks verzoeken, vragen of klachten van sekswerkers binnenkomen en dat ze allemaal inhoudelijk behandeld en beantwoord worden.

“Sekswerkers die te maken hebben met een risicovolle situatie worden steevast direct geholpen, in zulke situaties worden verwijzingen naar nieuwe artiestennamen of naar ontvangstlocaties wel degelijk weggehaald. Sowieso is het ten strengste verboden om een echte naam, het thuisadres of andere privégegevens van een seksuele dienstverlener te onthullen/exposen. Een team van moderatoren ziet er op toe dat niemand deze regels overtreedt”, aldus GirlsReview.nl.

Tot slot zegt de woordvoerder van het forum dat GirlsReview ‘het sekswerkersvriendelijkste beoordelingsplatform’ is dat er bestaat. “Desondanks zullen we kijken of we de klachtenprocedure voor belanghebbenden duidelijker op de homepage zichtbaar kunnen maken, en we nodigen de Klachtenbalie uit om eventuele klachten die bij hun binnenkomen naar ons door te zetten.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.