Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Belastingdienst houdt geen loggegevens medewerkers bij

De Belastingdienst kan niet achterhalen welke informatie medewerkers opvragen. Corrupte werknemers kunnen zodoende ongemerkt persoonlijke informatie van Nederlanders opvragen en doorverkopen aan criminelen. Ondanks dat de fiscus geen logbestanden bijhoudt, zegt de instantie wel degelijk integriteitsonderzoek te kunnen verrichten.

VPN Gids 10 October 2022

Dat vertellen ingewijden tegenover NRC (1). Het dagblad volgde een onderzoek naar een Amsterdamse ambtenaar die in dienst was van de Belastingdienst. Zo kwam de krant het nieuws op het spoor.

Duizenden medewerkers Belastingdienst hebben toegang tot privégegevens

Bij de fiscus werken ongeveer 25.000 ambtenaren. Daarvan hebben er 10.000 toegang tot persoonlijke en vertrouwelijke gegevens van burgers en bedrijven. Criminelen weten dit en zijn bereid grof geld te betalen aan medewerkers die deze informatie aan hen verkoopt.

Het vermoeden bestaat dat een Amsterdamse medewerker van de Belastingdienst zijn bevoegdheid heeft misbruikt om gevoelige gegevens aan criminelen te verkopen. Bij de huiszoeking van de woning van de verdachte afgelopen juli, vond de politie 920.000 euro aan cash. Het ministerie van Justitie vermoedt dat dit geld is verkregen door de illegale verkoop van persoonsgegevens aan criminelen.

Dit was moeilijk om te achterhalen. De Belastingdienst werkt met zo’n 900 verschillende systemen. Deze zijn niet aan elkaar gekoppeld. Zodoende is het technisch onmogelijk om bij te houden wie welke informatie opzoekt. Doordat de politie niet over deze loggegevens beschikt, was het niet te achterhalen welke adresgegevens, kentekens of financiële informatie de verdachte mogelijk heeft doorverkocht.

‘Verdachte verkocht gegevens aan bende van topcrimineel Ridouan Taghi’

Het doorverkopen van privégegevens en andere data is niet alleen een ernstige inbreuk op onze privacy (2). Voor criminelen is deze informatie goud waard. In theorie is het mogelijk om aan de hand van een kentekenplaat het adres van een ‘concurrent’ -of kritische misdaadverslaggever- te achterhalen en hem vervolgens te ontvoeren of liquideren.

Het ministerie vermoedt dat de Amsterdamse medewerker contact had met de groepering rondom Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces. Hij zou de adresgegevens van vier gevangenisbewaarders hebben opgezocht voor een mogelijke ontvoering. Of hij daadwerkelijk deze gegevens heeft opgezocht en doorverkocht, is niet te achterhalen omdat logbestanden ontbreken.

De man wordt verder verdacht van schending van zijn geheimhoudingsplicht, corruptie en witwassen. De rechtszaak tegen de verdachte vindt dinsdag plaats in de rechtbank van Amsterdam.

Belastingdienst: ‘Onderzoek mogelijk zonder logbestanden’

In een reactie laat een woordvoerder van de Belastingdienst weten dat het lastig is om alle handelingen van medewerkers te achterhalen. Integriteitsissues kunnen door “goed onderzoek” echter wel plaatsvinden, zo vertelt hij. De fiscus kan namelijk vaststellen tot welk soort informatie een verdachte medewerker toegang heeft gehad.

De woordvoerder zegt dat de Belastingdienst actief bezig is om misbruik en corruptie zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe precies laat hij in het midden.

Duo veroordeeld voor jarenlang verkopen van tenaamstellingsgegevens

Het is niet de eerste keer dat medewerkers de Belastingdienst in een kwaad daglicht plaatsen. Afgelopen maand veroordeelde de rechtbank van Overijssel (3) een 41-jarige man en 47-jarige vrouw voor het schenden van het ambtsgeheim en computervredebreuk. Ze verkochten tussen maart 2017 en maart 2021  tenaamstellingsgegevens van kentekenplaten aan criminelen. In totaal ging het om 216 kentekens.

Eventuele risico’s voor de autobezitters namen de man en vrouw voor lief. “In het huidige klimaat waarin (drugs)criminelen excessief geweld gebruiken tegen burgers en hun familieleden evenals mensen met een publieke taak, is het inmiddels een feit van algemene bekendheid dat het verstrekken van dergelijke gevoelige informatie kan leiden tot bedreigingen, (zware) mishandelingen en zelfs liquidaties of pogingen daartoe”, zo zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

De rechtbank veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast legde de rechter hem een beroepsverbod van vijf jaar op. De vrouw kregen te horen dat ze een taakstraf van 240 moet volbrengen. Daarnaast kreeg ze een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

  1. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/09/corruptie-bij-fiscus-lastig-te-traceren-a4144623

  2. https://www.vpngids.nl/privacy/

  3. https://www.vpngids.nl/nieuws/oud-medewerkers-belastingdienst-verkochten-vertrouwelijke-informatie/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.