Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

België geeft 2 miljoen euro voor bescherming tegen nep sms

Belgische telecomproviders krijgen 2 miljoen euro steun bij het ontwikkelen van software om nep-sms’jes te blokkeren (1). Hierover heeft de Belgische minister van Telecommunicatie Petra De Sutter een akkoord gesloten met telecomproviders Proximus en Telenet. Dat meldt de VRT (2).

VPN Gids 28 nov 2022

Kwart Belgen klikt zomaar op link

Aanleiding voor de regeling is onderzoek naar smartphonegebruik in België. Uit onderzoek van het Leuvense technologie- en onderzoekscentrum Imec (3) en het Waalse Digital Wallonia 4 Citizins (4) kwam naar voren dat bijna de helft van de Belgen zich niet goed geïnformeerd voelt over de risico’s van cybercriminaliteit (5). 26 procent van de mensen zegt zelfs niet waakzaam te zijn voordat ze op een link klikken. Op deze manier riskeren ze in de val te trappen van criminelen.

Daar maakt ook De Sutter zich zorgen over. Tegenover de VRT zegt ze: “Vorig jaar maakte het zogenoemde FLUBOT-virus (7) nog duizenden slachtoffers. Mensen klikten zonder veel nadenken op een link in een sms waardoor er een app toegangscodes tot mobiel bankieren kon onderscheppen”.

Bewustzijnsvergroting is niet genoeg

Veel acties om het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit te laten dalen richten zich op bewustwording. Zo heeft VPNGids.nl afgelopen week ook weer nieuwe inzichten gedeeld over de cybercriminaliteitsstatistieken in Nederland (8).

De Sutter vindt bewustwording echter niet genoeg, er moet ook voor gezorgd worden dat mensen niet meer in de val kúnnen trappen. “Daarom zullen we betere spamfilters inbouwen om mensen te beschermen”. Natuurlijk bestaan spamfilters al, daarom verduidelijkt de minister: “Telecomoperatoren houden voor hun klanten vandaag al valse sms’en tegen, maar soms glippen er toch nog door de mazen van het net. Dat net maken we nu fijnmaziger, via een systeem dat automatisch alarm zal slaan waardoor de telecomoperatoren meteen ingrijpen als verdacht veel sms’en vanuit een bepaald nummer worden verstuurd”.

Om de spamfilter geavanceerder te maken heeft het Belgische kabinet ruim 2 miljoen euro uitgetrokken. Het plan is dat de software binnen een jaar volledig operationeel zal zijn. Het geld komt uit de pot van het Europese Herstelplan NextGenerationEU. Deze pot van 806,9 miljard euro is bedoeld om Europa groener, digitaler en veerkrachtiger te maken.

Minister De Sutter waarschuwt in het VRT nog extra voor oplichting tijdens de eindejaarsperiode. Aangezien veel mensen in de feestperiode pakketjes verwachten, is dit immers de ideale tijd voor criminelen om nep track-en-tracecode’s te versturen. Ook het WK in Qatar brengt extra online gevaren met zich mee (9).

  1. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/sms-fraude/

  2. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/27/telecomsector-verhoogt-strijd-tegen-frauduleuze-sms-en/

  3. https://www.imec.be/sites/default/files/2022-05/IMEC-Digimeter-2021.pdf

  4. https://www.digitalwallonia.be/fr/publications/citoyens2021/

  5. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/

  6. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/malware/wat-is-flubot/

  7. https://www.vpngids.nl/onderzoek/cybercrime-2022-forse-stijging-over-afgelopen-zes-maanden/

  8. https://www.vpngids.nl/onderzoek/cybercrime-2022-forse-stijging-over-afgelopen-zes-maanden/

  9. https://www.vpngids.nl/onderzoek/wk-voetbal-in-qatar-heel-aantrekkelijk-voor-cybercriminelen/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.