Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Belgische politie en Universiteit Gent willen met Artificiële intelligentie misdaad voorspellen

Verschillende Belgische politiezones werken samen met de Universiteit Gent aan een innovatief big data policing model om misdaad te voorspellen. Het BIGDATPOL-project maakt gebruik van criminaliteitscijfers in combinatie met Artificiële intelligentie (AI).

Informatiebeveiliging Nederland 2 augustus 2024

Database

“We willen evidence-based modellen voor big data politiewerk ontwikkelen en kunnen dat niet doen zonder door uitgebreid onderzoek in het veld uit te voeren, en daarom samen met opsporingsdiensten en relevante stakeholders te werken”, vertelt UGent-projectleider Wim Hardyns. “Er is heel erg weinig strategische kennis over misdaad, een grote goed uitgewerkte database zou een enorm verschil kunnen maken. Dankzij die data kunnen we in de toekomst vooral inschatten waar en wanneer misdaden zullen plaatsvinden.”

Stations en cafés

De politiezones die aan het project deelnemen, worden opgedeeld in stratenblokken. Vervolgens wordt er een relatie gelegd met beschikbare data. Hardyns: “We nemen ook mee of er bijvoorbeeld stations of cafés in de buurt zijn. In gebieden met weinig straatverlichting is de kans op woninginbraken groter. De aanwezigheid van vluchtwegen speelt een grote rol. En, ook het weer is belangrijk, ook criminelen blijven liever thuis als het regent.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.